Afbeelding

Spectaculaire overwinning Maikel Peeman in Ter Specke Bokaal

Algemeen 295 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na een lange onderbreking op de wedstrijdkalender was het zaterdag 8 mei in Lisse weer tijd voor een echte wedstrijd. De Ter Specke Bokaal kon dit jaar gehouden worden voor een selecte groep atleten die op basis van hun topniveau een startbewijs kregen. Maikel Peeman was namens AV Flakkee de troef op de 5000m. In een zeer imposante race verpletterde hij de concurrentie en zijn winnende tijd van 14.07:56 was eveneens magistraal.

De 22-jarige Peeman werd in februari 2016 Nederlands kampioen indoor bij de junioren op de 3000m. Een bijzondere race, gelijk na de start trapte iemand zijn schoen uit en op een sok en een schoen (spike) pakte hij alsnog goud. Nu heeft Peeman de juiste balans gevonden, minder loopkilometers aangevuld met fietsen, die combinatie werpt zijn vruchten af. We zagen dat in april ook bij Michel Butter die met soortgelijke voorbereiding alsnog 2.10:29 op de marathon liep en daarmee de felbegeerde Olympische limiet behaalde. In de maanden waar helaas geen wedstrijden konden plaatsvinden trainde Peeman goed door en vol vertrouwen reisde hij af naar Lisse waar hij de 5000m mocht lopen. “Ik ben fit en heb vertrouwen dat ik mijn PR van 14.35min kan aanvallen, zoals ik nu train denk ik zelfs aan een tijd rond de 14.20min”. Dergelijke tijden staan gelijk aan nationaal topniveau. Met een straffe wind en regen waren de omstandigheden niet optimaal maar om 13.55u klonk het startschot en was Peeman met zestien atleten vertrokken voor de 12,5 ronden op de baan.

Het was de ingehuurde tempomaker Hlynur Andresson uit Denemarken die het lint op gang trok en keurig het schema van 14.30min aanhield. Na twee kilometer konden nog slechts vijf atleten de haas volgen, Wouter Heinrich, Gianluca Assorgia, Rick Hartogs, Floris Willeboordse én Maikel Peeman die gaandeweg wat meer naar voren schoof. Halverwege waren het Assorgia en Willeboordse die eraf moesten. Het tempo bij de kopgroep bleef hoog, dat zagen we ook in de doorkomsttijd van 8.36min na 3000m. De haas stapte hier uit en Peeman nam direct het commando over! Hartogs en Heinrich zaten al op hun limiet en lieten een gat met Peeman die op zijn beurt een tandje bijschakelde. Met nog vijf ronden te gaan was de winst vrijwel zeker, maar nog mooier, er zat een geweldige tijd aan te komen. Met machtige passen knalde hij over de baan, de achtervolgers konden slechts toezien hoe het gat steeds groter werd. Met nog één kilometer te gaan stond de klok op 11.26min, Peeman was ontketend. De bel voor de laatste ronde klonk en in het besef dat hier iets heel moois in de maak was gaf Peeman nog één keer alles! Het was nu afzien en bij het uitkomen van de bocht sprintte hij, de streep in zicht, de klok in zicht, de vuist ging omhoog: 14.07:56 met een daverende slotkilometer van 2.41min! Een gemiddelde van 21,2 per uur! Heinrich (14.26) en Hartogs (14.31) finishten op ruime achterstand als tweede en derde.

“Ik wist dat de vorm goed was maar dit had ik ook niet gedacht! Alles klopte vandaag, ik had nog over in het slot en kon daar het verschil maken. Dat ik ooit onder de magische grens van 15min dook vond ik al geweldig maar nu er 14.07 staat denk ik: die 13’ kan ook. Maar natuurlijk ga ik eerst genieten van deze prestatie.” En zo kon Peeman voldaan terug naar Flakkee, het eiland waarvan de nationale atletiekwereld nu weet waar het ligt én wie er vandaan komt.

Uit de krant