(Foto: Waterschap Hollandse Delta).
(Foto: Waterschap Hollandse Delta).

Replica van gedenksteen bij Battenoord onthuld

Algemeen 396 keer gelezen

BATTENOORD - Afgelopen donderdag 15 april was het tweehonderd jaar geleden dat de sluis bij Battenoord in gebruik werd genomen. De sluis regelde de waterhuishouding van polder Battenoord. Bij de sluis werd een gedenksteen geplaatst. Deze gedenksteen raakte in de loop der tijd echter beschadigd en de belandde (gebroken en met de tekst onleesbaar) bij ’t Sas van Dirksland. Op initiatief van de dorpsraad werd 200 jaar na dato een replica onthuld.

Door Erwin Guijt

Namens de dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! neemt Dick Jonker als eerste het woord. Hij heet het groepje aanwezigen welkom bij de dijk. “Het is op de dag precies 200 jaar geleden dat de gedenksteen geplaatst werd. Het is een stuk geschiedenis wat we willen bewaren voor de toekomst. Daarom wilden we een replica op dezelfde plek terugbrengen.” De replica is gemaakt door kunstenares Ellen van der Bok uit Goedereede. Het project kwam tot stand met behulp van financiering door de gemeente Goeree-Overflakkee en het Waterschap Hollandse Delta.

Gezworene

Namens de eerstgenoemde organisatie is kernwethouder Markwat (SGP) aanwezig. Die gaat eerst in op de bijzonderheid van de bijeenkomst. “Het is apart om weer met een groep mensen fysiek bij elkaar te komen en elkaar weer eens ‘in het echt’ te kunnen zien, in plaats van vanaf een beeldscherm. En het is een mooi moment, het slotstuk van een constructieve samenwerking van drie partijen. Als het even kan moet je cultuurhistorie beleven op de locatie waar het hoort. De dorpsraad van Nieuwe-Tonge heeft inmiddels al veel van dit soort projecten op haar naam staan – zo liepen we net al langs de route van ‘Ooggetuigen van de Watersnoodramp 1953’. Nu kan daar een mooi monument aan worden toegevoegd.”

Dijkgraaf Bonjer spreekt namens het waterschap. “Een woord van dank past aan de vindingrijke en ondernemende mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Deze plaats is allereerst belangrijk omdat het een belangrijk waterstaatkundig werk markeert. Maar gedenkplaten zijn veelal ook bedoeld om mensen te herdenken. Dan denken we terug aan de ramp van 1953, en worden we er aan herinnert dat dat nooit meer mag gebeuren. Het is een signaal: ons mooie eiland moet veilig en bewoonbaar blijven. Vroeger heette een heemraad nog een gezworene, wat wijst op die plicht en verantwoordelijkheid om het water buiten de deur te houden.”

Doorbreken

De dijkgraaf memoreert ook nog even aan toenmalig dijkgraaf Anemaet, wiens zoon én kleinzoon ook op de steen vermeld staan. “Dat was er wel eentje, de hele familie was erbij betrokken”, grapt hij. “Bovendien begreep ik dat er op de originele steen verschillende spelfouten stonden. Ik ben benieuwd of die er nog steeds op staan, dus laten we om de spanning te doorbreken aan het werk gaan.” Ze voegen de daad bij het woord. Jonker, Markwat en Bonjer trekken de grote Nieuwe-Tongse vlag omhoog, waardoor de steen van ruim een vierkante meter zichtbaar wordt. Na lange tijd heeft Battenoord nu weer haar gedenksteen terug. De bewindspersonen en directe betrokkenen krijgen bovendien nog een kleine, minder zware variant van de replica naar huis.

Uit de krant