V.l.n.r. André Flach, Peter Grinwis, Kees van der Staaij, Jacob Jan Dogterom en John de Geus.
V.l.n.r. André Flach, Peter Grinwis, Kees van der Staaij, Jacob Jan Dogterom en John de Geus.

Van der Staaij (SGP) op werkbezoek op het eiland: boeren, vissers en livestream

Algemeen 699 keer gelezen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De verkiezingen staan voor de deur, en politieke partijen proberen ondanks de coronaregels zo goed en zo kwaad als het gaat campagne te voeren. Afgelopen donderdag bezochten Kees van der Staaij en André Flach, de nummers 1 en 4 op de lijst van de SGP, het eiland. Beiden hadden er zichtbaar plezier in om weer de boer op te gaan.

In dit geval ook letterlijk: het werkbezoek start bij akkerbouw- en bloembollenbedrijf Dogterom in Oude-Tonge. Hierbij is een kleine delegatie van SGP’ers aanwezig, waaronder twee gemeenteraadsleden van de partij. Terwijl de harde wind om de schuur giert, heet eigenaar Jacob Jan Dogterom zijn gasten hartelijk welkom. Hij vertelt iets over zijn bedrijf en de drijfveren om volop te investeren in innovatie en duurzaamheid. “We willen een mooi bedrijf achterlaten voor de volgende generaties. Dus willen we een goede rentmeester zijn op het stukje grond wat ons is toevertrouwd.” Op de achtergrond klinken lasgeluiden; er vindt net een interne verbouwing plaats.

Marge

Dogterom wil de landelijke politici een aantal dingen meegeven. Bijvoorbeeld over de huisvesting van arbeidsmigranten, maar ook inzake duurzaamheid. “In deze omgeving staan behoorlijk wat windmolens. Zelf heb ik daar niet zo’n problemen mee. Maar dat geld vloeit nu wel allemaal van het eiland weg, en dat frustreert me. We hebben veel te weinig eigenaarschap over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, en ik denk dat de politiek daar over na moet denken.” Van der Staaij knikt instemmend. “Zo staat dat ook in ons verkiezingsprogramma.”
De agrariër vervolgt zijn verhaal: “We moeten zélf zorgen dat we energieneutraal worden, en dat niet in de handen leggen van buitenlandse spelers of multinationals.” Daarbij ziet Dogterom kansen voor de boeren. “Hoe mooi zou het zijn als wij energie zouden kunnen leveren aan het dorp? Op die manier ontstaat er ook een positieve band tussen burgers en boeren. De agrariërs lijken in de marge van de samenleving terecht te zijn gekomen. Ik merk dat veel mensen geen idee hebben wat er leeft in de agrarische sector. Terwijl 80% van het landschap in Nederland in hun handen is.”

Bosje tulpen

Een ander punt wat ter sprake komt is het plan voor een NL Delta. Dogterom is er stellig in. “Als alles zout water wordt, gaan wij het museum in. Bovendien, als het Haringvliet inderdaad NL Delta-gebied wordt, dan krijgt de Europese Unie daar ook wat over te zeggen.” Inmiddels begint het te regenen en het getik van de regen overstemt bijna wat hij zegt. “Zulke besluiten worden veel te makkelijk genomen. Er wordt enkel gekeken naar kansen en niet naar de bedreigingen. Bovendien is met ons als landbouw helemaal niet overlegd! We moeten veel meer het gesprek met elkaar aangaan.”
Zijn verhaal is helder. Nadat Van der Staaij en Flach nog enkele aanvullende vragen gesteld hebben, is er nog een kort fotomoment én krijgen de aanwezigen een mooi bosje tulpen mee. Dan staat de volgende activiteit op het programma, een bezoek aan het visserij-innovatiecentrum te Stellendam. Daar krijgt de delegatie te horen wat er speelt in de visserijsector, variërend van het verbod op de puls tot het bereikbaar houden van de Stellendamse haven. Een bestuurslid van het innovatiecentrum: “We zien dat de SGP opkomt voor de vissers, en we hopen dat ze dat in de toekomst ook blijven doen.”

Ludieke filmpjes

De campagnekaravaan trekt weer verder, op naar Ouddorp. In de Mèkkerstee staat die avond het laatste deel op het programma: een livestream met verschillende gasten van het eiland. De avond is verdeeld in drie blokken: jongeren, (woon)economie en zorg. “Het was voor ons de eerste keer dat we iets dergelijks organiseerden en dus best spannend”, aldus Peter Grinwis van de SGPGO. Het programma loopt echter soepel. Naast de SGP-politici schuiven ook onder andere Gerwin Rikkers (jongerencoach stichting Ontmoeting), Adam van Heest (rector CSG Prins Maurits), Marleen van der Kamp (Oost West Wonen) en Wijnand den Hertog (werkzaam bij CuraMare) aan.
Presentator John de Geus leidt het gesprek vakkundig in goede banen, terwijl er tussen de inhoudelijke onderwerpen door ook ruimte is voor enkele ludieke filmpjes. Op het hoogtepunt kijken er zo’n 300 mensen live mee, een dag later is het filmpje inmiddels al zo’n 2700 keer bekeken. De organisatie is tevreden. Peter Grinwis: “Het is goed dat politici informatie ophalen vanuit de samenleving. Wij hebben met dit werkbezoek laten zien welke innovaties er momenteel gaande zijn. Daar hebben we de landelijke politiek hard bij nodig. Deze hebben nu van experts kunnen horen hoe belangrijk dit is.”

Stof tot nadenken

Van der Staaij sluit zich daarbij aan. “Het was een mooi en interessant bezoek, waarbij overdag duurzaamheid en innovatie centraal stonden. De SGP maakt zich hard voor agrariërs en vissers, en het is goed om te zien dat zij ondanks alle tegenslagen doorgaan met het zoeken naar mogelijkheden en zichzelf te blijven ontwikkelen. ’s Avonds met de livestream waren er goede, inhoudelijke gesprekken. Het was leuk om te zien dat er zoveel mensen naar keken.” Met genoeg stof tot nadenken vertrok de SGP-fractieleider vervolgens weer richting huis, waar de komende dagen nog verschillende activiteiten op het programma staan vóór de verkiezingen van 17 maart.

Uit de krant