Afbeelding

Megan Kiela uit Melissant doet mee aan internationale kookwedstrijd

Algemeen 1.039 keer gelezen

MELISSANT - Megan Kiela uit Melissant deed onlangs mee aan een internationale kookwedstrijd in Bretagne, Frankrijk. Hoewel ze geen prijs won, is ze trots op haar plaats in de finale.

Geboren en getogen in het dorpje Melissant op het prachtige eiland Goeree-Overflakkee, zeventien lentes jong en nu al een kooktalent in binnen- en buitenland. Wie is deze bijzondere eilandbewoner en waar komen haar kookkunsten vandaan? “Mijn hele familie werkt in de zeevaart en iedereen is dol op koken en lekker eten,” lacht Megan Kiela. “De liefde voor de zee en haar producten is mij met de paplepel ingegoten. Vroeger wilde ik kok worden op een boot. Nu wil ik vooral mijn passie voor koken gebruiken om steeds beter te worden in dit geweldige vak!”

Een feestje

Megan volgt de opleiding Gespecialiseerd kok bij Albeda Horecacollege in Rotterdam. Ze zit nu in het tweede leerjaar en werd bij de start van haar opleiding al meteen opgemerkt door haar docenten. “Megan valt op door haar inzet, creativiteit en liefde voor het ambacht, het koken zelf,” vertelt Dirk Jan Lambrechtse, praktijkdocent keuken bij Albeda Horecacollege. “Enthousiaste en gemotiveerde studenten, die naast hun dagelijkse onderwijsprogramma nóg meer willen investeren in hun ontwikkeling, kunnen bij Albeda meedoen aan een excellentieprogramma. Dan geven we bijvoorbeeld extra training op bepaalde onderdelen, zoals duurzaam koken zonder voedselverspilling, speciale tafelbereidingen, verrassende cocktails maken en zorgen voor deelname aan (inter)nationale vakwedstrijden. Megan had interesse in dit programma en won vorig jaar meteen de publieksjuryprijs bij haar eerste wedstrijd ‘Good Fish’ in Rotterdam. Het is echt een feestje om haar te mogen begeleiden op school, binnen het excellentieprogramma én bij wedstrijden.”

De finale

“Het is geweldig dat Albeda meer uitdaging biedt aan studenten die daar behoefte aan hebben, zoals ik,” vervolgt Megan. “Ik voel me gezien, gewaardeerd en door mee te doen aan wedstrijden, groeit mijn zelfvertrouwen. Begin dit jaar mocht ik mee doen aan de voorrondes voor mijn eerste internationale wedstrijd, de ‘Olivier Roellinger contest’. Het thema was duurzaamheid en het behoud van de oceaan met haar producten; dat is mij natuurlijk op het lijf geschreven! Ik moest een filmpje over mezelf opsturen en twee recepten: één gastronomisch en één simpeler gerecht om thuis te kunnen maken. Dat viel blijkbaar in de smaak, want op 10 april mocht ik naar de finale in Dinard komen, een Franse plaats in Bretagne. Ik heb veel geoefend met mijn broer, inspiratie gezocht in boeken en op Pinterest, ben naar de visafslag in Stellendam geweest om het fileren van vis te oefenen en heb op school met mijn docenten de gerechten steeds verder verfijnd. Uiteindelijk helaas geen prijs gewonnen, maar ben supertrots op mijn finaleplaats!”

Megan koos voor haar gastronomische gerecht voor lokaal geproduceerde mosselen van Neeltje Jans en de duurzaam gevangen vis tarbot. Het gerecht heet ‘Gevulde mossel met tarbot rouleau en Nolly prat’. Het huisgerecht heet ‘Kibbeling 2.0’.

Unieke parel

“Megan heeft zichzelf opnieuw overtroffen en de sterren van de hemel gekookt in Frankrijk,” vult Dirk Jan aan. “Ze heeft presentaties en filmpjes in het Engels gemaakt, doorgewerkt onder tijdsdruk, geleerd over duurzame visserij, nieuwe ingrediënten leren kennen en wist haar zenuwen onder bedwang te houden. Haar ambitie werkt aanstekelijk, op haar omgeving én op mij als docent. Ik kom zelf uit Sommelsdijk, een dorpje verder van haar woonplaats en ben zo trots op deze unieke parel op ‘ons’ eiland. Op naar de volgende wedstrijd wat mij betreft! Ook ik heb weer enorm veel geleerd van deze reis en genoten van alle inspiratie die de vakbroeders in Frankrijk ons hebben meegegeven.” Megan besluit glunderend: “Ook ik heb het ontiegelijk naar mijn zin gehad en ben een fantastische ervaring rijker, die niemand me meer afneemt!”

Kijk voor meer informatie over het Albeda Horecacollege op albeda.nl/horecacollege of albeda.nl/stip.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant