Afbeelding

Psalmen van de Middeleeuwen tot de Barok

Algemeen 414 keer gelezen

OUDDORP - Op D.V. 17 mei 2024 voert Dutch Baroque psalmcomposities van de 9e tot en met 18e eeuw uit. Onder leiding van dirigent en organist Gerard de Wit treden het Dutch Baroque Vocal Consort, diverse koorsolisten, blokfluitiste Johanneke de Wit en cello- en gambaspeler Anne-Linde Visser in de Dorpskerk Ouddorp op. Het geheel wordt gepresenteerd door Arie de Bruijn.

“Wie de bijbel in het midden openslaat vindt het boek Psalmen. Zij vormen het hart van de Bijbel. David en Asaf schreven en zongen ze, in de tempel en de synagoge klonken Psalmen, Jezus en de discipelen zongen de Lofzang, De woorden uit de Psalmen 113-118 klonken tijdens het paasmaal, Jezus bad de Psalmen 22 en 31 aan het kruis. Calvijn gaf de kerk een berijming die Datheen op zijn beurt weer vertaalde. Daarvan verscheen in 1773 een herziene berijming. Nog altijd klinken in de kloosters en kerken de Psalmen. En zo is door al de eeuwen heen op heel uiteenlopende wijze, tot op de dag van vandaag, de lofzang gaande gehouden. Componisten hebben zich door de teksten en Geneefse melodieën laten inspireren. Het Psalmboek blijft de basis van het kerklied en nodigt ook nu nog uit tot lofprijzing, smeken, danken en gebed.”

Met dit programma zet Dutch Baroque de Psalmen in een historisch kader. Dirigent Gerard de Wit heeft een boeiend programma samengesteld vanuit de Middeleeuwen tot en met de Barok. Psalmdichters zoals Datheen, Luther, Lobwasser, Becker, Bourgeois, King James, berijming 1773 passeren de revue met muziek van componisten zoals: Walter, non Papa, Boscoop, Goudimel, Sweelinck, van Eijck, van Noordt, Schütz, Purcell, de Wit en Bach. Tevens is er samenzang waarin u wordt begeleid op de manier zoals dat in de 18e eeuw gebruikelijk was.

Dutch Baroque

Dutch Baroque legt zich onder leiding van Gerard de Wit toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Een vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek door professionele topmusici staat hierbij voorop. De muziek wordt in authentieke staat bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat, de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend.

De kerk is 17 mei vanaf 19.00 uur geopend. Het concert begint om 19.30 uur. De entree is gratis. Bij de uitgang is een collecte. Parkeren kan op de Dorpstienden (P1 en P2) en de Goudsmiene (P3) op 3-5 minuten loopafstand van de kerk.

Uit de krant