Recreatieterrein Fort Prins Frederik. Foto: Wim van Vossen fotografie
Recreatieterrein Fort Prins Frederik. Foto: Wim van Vossen fotografie Foto: Adri van der Laan

Bestuursrechtelijke stappen terrein Fort Prins Frederik

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zoals door het college toegezegd, was de raad via een informatieve brief - geplaatst op de lijst Mededelingen - ingelicht over de te nemen stappen in het bestuursrechtelijk traject voor recreatieterrein Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. Maar het onderwerp kwam op aanvraag gewoon op de raadsagenda. Dat leidde, onder het toeziend oog en luisterend oor van een overvolle publieke tribune, tot een emotioneel debat. Met als concrete items dat er op 29 november een bewonersbijeenkomst wordt belegd waarin breed ruimte wordt geboden voor inspraak en waar door de gemeente helder en duidelijk zal worden gecommuniceerd wat de plannen zijn en de te kiezen insteek.

Door Jaap Ruizeveld

Niks geen botte bijl-aanpak. Uitleg stand van zaken. Hoe nu verder op weg naar een nieuw bestemmingsplan voor het fort. Naar een Plan van Aanpak. Het uitstippelen van de route. Dat wordt de rode draad. Daarbij alle relevante factoren inwegend en betrekkend, waaronder de wensen van de nieuwe eigenaar. De wil is er om de problematiek nu eindelijk te gaan oplossen en na jaren van steggelen het pijndossier van tafel te vegen. Maar het ging allemaal niet gemakkelijk in de raadsgesprekken. Ga eindelijk eens goed communiceren. Het is echt een puinhoop. Wij hebben meer informatie nodig was een uitroep. Was de toonzetting van de uitnodigingsbrief aan de bewoners wel zorgvuldig?

Startnotitie

Onverdroten zette wethouder Markwat zijn toelichting en verhaal voort. Er is en wordt in de lijn van de raad gehandeld, stelde hij. Met de uitkomst van de bewonersbijeenkomst wordt de inventarisatie van benodigde gegevens voortgezet. Alles is er opgericht om in het eerste kwart van 2017 een startnotitie te kunnen aanbieden aan de raad, die dan daarmee kaders bepalen richting het nieuwe bestemmingsplan. Er is al veel tijd verloren gegaan. Nu moet er iets gebeuren. De brandveiligheid is daarbij ook uiterst belangrijk. Kan er worden gehandhaafd?. Ja zei de wethouder op grond van het bestemmingsplan 1992 en het bouwbesluit.

Verduidelijking

Na een opsomming van ontwikkelingen en ingewikkelde gerechtelijke procedures schetste het college in de informatieve brief het - nog dit jaar in te zetten – traject aan. Het recreatieterrein is eind maart in eigendom overgegaan. Dat geldt overigens alleen percelen die in eigendom waren van de failliete besloten vennootschappen Recreatiecentrum Het Fort Ooltgensplaat bv. en bv. Monument Fort Prins Frederik. De percelen worden, zo informeert het college, nog gebruikt door de voormalig(e) bestuurder(s) van de failliete besloten vennootschappen, door de familie van de bestuurder(s) en door derden. De nieuwe eigenaar heeft deze zomer ontruiming aangezegd. Dat leidde tot een kort geding en nog lopende gerechtelijke procedures. In afwachting van een ontruiming heeft de gemeente het bestuursrechtelijke traject nog niet ingezet. Dit om te voorkomen dat er onduidelijkheid ontstaat tussen het privaatrechtelijke traject -waarvoor alleen de nieuwe eigenaar geheel verantwoordelijk is- en het bestuursrechtelijke traject. Nu het duidelijk is dat het privaatrechtelijk traject nog geruime tijd kan duren, wil de gemeente het bestuursrechtelijke traject starten. Dat bestaat uit twee onderdelen: het herzien van het huidige bestemmingsplan en het handhaven tegen illegale activiteiten.

Bewonersavond

.Het huidige bestemmingsplan (1992) moet worden herzien. De raad van de voormalig gemeente Oostflakkee besloot in 2012 een nieuw plan op te stellen voor het recreatieterrein en het voormalig zwembadterrein. Uitgangspunt behelsde een recreatieve functie voor het gehele terrein Fort Prins Frederik waarbij bepaalde illegale recreatiebouwwerken worden gelegaliseerd. De raad van Goeree-Overflakkee nam in 2014 het projectplan Fort Prins Frederik als uitgangspunt over.

Minnelijk traject

De gesprekken worden gevoerd door een onafhankelijke organisatie Magrid (voormalige medewerkers DLG). Na beide acties wordt er een startnotitie opgemaakt die in het eerste kwartaal van 2017 aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. Naast de herziening van het bestemmingsplan wordt ingezet op aanpak van alle illegale activiteiten (bewoning en bouwwerken) op het Fort Prins Frederik. Voordat de gemeente definitieve besluiten neemt omtrent de handhaving zal zij de overtreders de kans bieden om via een minnelijk traject de overtredingen ongedaan te maken. Het is belangrijk dat overtreders in gesprek gaan en blijven met de gemeente, stelt het college. Namens de Vereniging van Eigenaren Bungalowpark Oostflakkee meldde mevrouw Moerman zich donderdagavond als inspreker. "Laat ons gewoon wonen. Er is nooit gehandhaafd. Wij hebben rechten opgebouwd".