Kredieten voor aankoop gronden Noordrand

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdagavond stemde de raad in met het verlenen van kredieten voor de aankoop van de zogenoemde BBL-gronden Noordrand. Dit in het kader van de vaststellingsovereenkomst. Het heeft betrekking op de Zuiderdiep-Halspolder, Blok de Wit/Natuurmonumenten in deze polder, Sheerwind/Van Pallandtpolder en Eerste Bekading/Nieuwe Marke. Kredieten voor aankoop van gronden bij de drie eerst genoemde projecten samen rond 86.000 euro. Voor de Nieuwe Marke gaat het om 486.540 euro. Het raadsdocument was op het laatste ogenblik flink geactualiseerd.

Door Jaap Ruizeveld

Een stevig debat in de raad maar wel vanuit een positieve grondhouding. Wethouder Markwat gaf aan dat alle betrokkenen de financiering rond hebben. Dat geldt ook de verdelingsrevenuen windovereenkomst. Er zijn geen risico's te verwachten en op een stukje grond van 5.38 ha na is alles verkocht. Voor dit gebiedje zijn overigens meerdere kopers nog in de race. De wethouder complimenteerde de ambtelijke inzet om tot het resultaat te komen. Het gaat hier om een project van 20 miljoen euro, waarin ambities als wind, recreatie, bijzondere woonvorm in de natuur en invulling agrarisch deel hun plek krijgen. Met uitzondering van de fractie VKGO (woordvoerder Heintjes) die opnieuw aangaf geen voorstander te zijn van integrale ontwikkeling en ook meer geld wenste uit de windovereenkomst, was er breed support voor het raadsvoorstel.

Transacties

In april stemde de gemeenteraad in met de Vaststellingsovereenkomst voormalige BBL-gronden Noordrand en het bijbehorende concept grondplan. In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt tussen provincie en gemeente over een totale grondportefeuille van ruim 475 ha. De overeenkomst geldt voor de periode 2016 tot 2019. De gemeente moet de gronden nog dit jaar afnemen en heeft bij de provincie de genoemde locaties afgeroepen. De daadwerkelijke grondtransacties kunnen met het raadsbesluit nu plaatsvinden. Mogelijk treedt Sheerwind pas januari 2018 in. Een staaltje van koordansen, schetste de voorzitter, dat tot een goed resultaat heeft geleid.