Overvolle publieke tribunes bij raadsdebat.
Overvolle publieke tribunes bij raadsdebat. Foto: Adri van der Laan

Presentatie rapport Rekenkamercommissie gaat bij gemeenteraad finaal de mist in

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voorzitter Geleijnse van de voormalige Rekenkamercommissie Goeree-Overflakkee en commissielid Massie zouden donderdagavond in de gemeenteraad het rapport Handhaven, gedogen of legaliseren presenteren. Fase 2 van een onderzoek onder verantwoordelijkheid van deze commissie naar permanente bewoning van recreatiewoningen op het eiland. Althans dat was de verwachting. Maar het bleef bij een summiere inleiding en enkele onsamenhangende antwoorden die niet de lading van raadsvragen dekten. Een onbegrijpelijk verbijsterend slechte performance. Een onzorgvuldig optreden.

Door Jaap Ruizeveld

Was er iets mis gegaan in de uitvoering van de opdracht? Was er niet expliciet genoeg gevraagd om onderdelen als dubbele bestemming (ook ingebracht door inspreker mevrouw Moerman namens de VVE Fort Ooltgensplaat) te benoemen in het rapport? Als het door geïnterviewde bewoners is genoemd waarom neem je het dan niet op in het document? Wat kunnen wij met dit stuk? Hooguit te gebruiken als één van de bouwstenen voor het te ontwikkelen nieuw beleid naast andere componenten die daarvoor nodig zijn. Het is allemaal veel te smal. De inhoud is te mager en veel zaken zijn gewoon niet meegenomen. Een stortvloed van kritische reacties vanuit de raad richting de Rekenkamercommissieleden, die stoïcijns reageerden dat het college in haar reactie op het concept van het rapport alleen oog had voor details en niet serieus was ingegaan op het beleid en de verstrekte aanbevelingen. Oog voor detail vat ik op als een compliment zei wethouder Markwat. Wij hebben feitelijke onjuistheden juist gecorrigeerd. Hij verzekerde de raad dat het rapport niet in een la verdwijnt maar met andere componenten wordt betrokken bij het opstellen van het beleid. Een rapportage die de raad in 2017 krijgt aangeboden.

Fase 2

Wat staat er in het - duidelijk omstreden - document van de Rekenkamercommssie? Zij signaleert - op basis van interviews met ambtenaren - wat er na fase 1, gepubliceerd eind 2015, is gebeurd en of de gemeente er na de herindeling in slaagde permanente bewoning van recreatiewoningen tegen te gaan en welke andere effecten de gekozen aanpak had. Bij de presentatie van het huidige tweede document aan de raad dient te worden opgemerkt dat het college van b. en w. vóóraf op de concept-nota heeft kunnen reageren. Dit antwoord was bijgevoegd.

Toetsing bouwbesluit

Op nadrukkelijk verzoek van de auditcommissie is nagegaan of bepalingen in het bouwbesluit een belemmering vormen voor legalisatie van recreatiewoningen in de gemeente. Volgens de Rekenkamercommissie hoeft het bouwbesluit legitimatie niet in de weg te staan. Uit het onderzoek van de commissie komt naar voren dat een gemeente kan kiezen voor drie beleidsalternatieven: handhaven, gedogen of legaliseren.

Handhavingsbeleid

"Het college van de gemeente Goeree-Overflakkee heeft het beleid van de voormalige gemeenten Goedereede/Dirksland van toepassing verklaard op het hele grondgebied. De gemeente wil overtredingen van bestemmingsplannen structureel, stringent en consequent handhaven. Uit interviews blijkt dat het college dit beleid niet heeft geconcretiseerd. Het college heeft haar ambities niet vertaald in doelstellingen en indicatoren. Ook heeft het college bijna 2 jaar (2013/2014) niet consequent gehandhaafd", zo geeft de Rekenkamercommissie aan in haar rapport.

Reactie b. en w.

Het college van b. en w. heeft na het lezen van het concept-rapport een reactie gegeven die zoals gemeld bij het raadsdocument is gevoegd dat donderdag werd aangeboden. Het college stelt dat er in 2013/2014 niet actief is gecontroleerd op de parken maar dat betekent niet dat er niet is gehandhaafd. Ook bestrijdt zij dat het college geen invulling zou hebben gegeven aan haar actieve informatieplicht. Verwezen wordt naar een vastgesteld uitvoeringsprogramma, waarover overigens geen verslag is gemaakt. In 2015 zou wel een evaluatie van het uitvoeringsprogramma hebben plaatsgevonden.

Opstellen beleid

Tenslotte stelt het college dat begonnen is met het opstellen van beleid voor permanente bewoning recreatiewoningen. Eén van de aanbevelingen van de commissie. Het formuleren van beleid ten aanzien van recreatieparken die voor andere doelen dan recreëren gebruikt worden. Dit vanuit de gedachte dat niet alle recreatieterreinen op lange termijn als zodanig in gebruik zullen blijven. Het geheel of gedeeltelijk omzetten van de bestemming van sommige locaties naar andere functies is daarbij dan ook nadrukkelijk een van de te onderzoeken mogelijkheden. Er wordt daarbij gedacht aan zowel permanent bewonen als aan huisvesting van seizoensarbeiders. De beleidsnota voor permanente bewoning recreatiewoningen is geparkeerd in afwachting van de uitkomsten van de opdracht, meldt het college in haar reactie.