Huidige gebruiksnormen leiden tot roofbouw

ZEELAND - De bodemvruchtbaarheid is van zeer groot belang om in de toekomst onze voedselvoorziening te waarborgen. Gestegen gewasopbrengsten in combinatie met strenge regelgeving voor het gebruik van stikstof en fosfaat leiden echter tot uitputting van vruchtbare kleigrond in Zeeland. Agrarische coƶperatie CZAV wil beleidsmakers hiervoor nadrukkelijk waarschuwen.

Telers zien de fosfaatbeschikbaarheid (Pw-getal) op bouwland teruglopen en weten het gehalte aan organische stof niet of nauwelijks in balans te houden. Deze signalen waren de reden voor CZAV, om in samenwerking met Suiker Unie, een onderzoek te starten naar de invloed van het mineralenbeleid op de bodemvruchtbaarheid. Het onderzoek is uitgevoerd voor kleigrond in de provincie Zeeland door 4e jaars student Tuin- en akkerbouw Christiaan Maljaars van Aeres Hogeschool in Dronten.

Uit het modelonderzoek blijkt dat de aan- en afvoer van stikstof en fosfaat de laatste jaren niet meer in balans zijn. De combinatie van gestegen gewasopbrengsten en lagere gebruiksnormen leiden tot een mineralentekort. In totaal komen akkerbouwers in de provincie Zeeland met het huidige mineralenbeleid nu al ongeveer 0,8 miljoen kg stikstof en 1,2 miljoen kg fosfaat tekort om topopbrengsten te halen. Ook de organische stofbalans is gemiddeld genomen negatief, de afbraak is ongeveer 25% hoger dan de aanvoer.

Tijdens de bodem- en bemestingsbijeenkomsten die CZAV dit jaar weer voor haar telers organiseert, worden de resultaten toegelicht. Verder is het onderzoek op 16 november jl. gepresenteerd aan WageningenUR en LTO. Op donderdag 17 november jl. is het onderzoek overhandigd tijdens de evaluatie meststoffenwet aan het ministerie van EZ in Den Haag.

CZAV pleit voor ruimere gebruiksnormen op kleigrond. Bijvoorbeeld door opbrengstafhankelijke gebruiksnormen voor stikstof en een evenwichtssituatie voor fosfaat bij een Pw-getal van 40 in plaats van 25. Verder pleit CZAV voor meer mogelijkheden voor het aanvoeren van organische stof. Dat kan bijvoorbeeld door fosfaat in bodemverbeteraars deels vrij te stellen. CZAV wil de komende periode met diverse partijen overleggen om deze doelstellingen waar te maken.

Lees het volledige onderzoek op www.czav.nl