Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Vastgelegd

Vol verwachting kijkt deze gaai de wereld in. Wat hangt er boven zijn hoofd, wat kan hij verwachten van de komende winterperiode? Gaaien zijn schuw. In de zomer zie ik ze weinig in de tuin. Eigenlijk kennen we ze nog beter als Vlaamse gaai, maar zoals zoveel dingen veranderen, worden ook wel eens de namen van dieren veranderd.

Nu, in het najaar komen deze vogels met hun mooie blauwzwarte gestreepte verenpak weer wat dichter bij de huizen. Ze zijn op zoek naar eikels, daar houden ze van. Het zijn niet alleen eikelzoekers, maar ook eikelbewaarders, want slim als ze zijn stoppen ze de gevonden eikels in de grond. En als het echt gaat winteren hebben ze in ieder geval een voorraadje waar ze een poosje mee vooruit kunnen. Maar omdat ze ook wel eens vergeten waar ze hun eikels hebben bewaard, kan het zomaar gebeuren dat er op zo'n bewaarplek een eikenboom gaat groeien. Op deze manier zorgen de gaaien ook nog eens voor het voortbestaan van de eikenboom.

De gaai hoeft zich dit jaar geen zorgen te maken want eikels zijn er heel veel en een goed eikeljaar is goed voor de Gaai en voor het voortbestaan van de eikenboom.

Foto: Jan Baks, Tekst: Clémence Baks