Zondag tijdelijk zachter met kans op drup motregen

Na de stormachtige perikelen van het voorbije weekend is het een stuk rustiger geworden in de atmosfeer.
Opkomende hoge druk vanuit het westen met het accent richting Engeland en Schotland wordt steeds weersbepalender in de periode tot en met het weekend. Tegelijkertijd daalt de luchtdruk bij Spanje/Portugal. Deze twee hoofdsystemen op de weerkaart veroorzaken een oostelijke luchtstroming boven Nederland. Tevens trekken in deze stroming regelmatig wolkenvelden mee zodat de zon niet overtuigend schijnt.

Het zeer zachte weer met afgelopen dinsdag nog maxima richting de 13 graden is weer even voorbij.
De zwakke tot matige wind uit noordoost of oost voert weliswaar geen koude lucht aan vanaf het Europese continent daar er gewoon weg nog geen koude beschikbaar is. Wel wordt het 'koeler' in 't land met middagtemperaturen van een graad of 6 op zaterdag bijvoorbeeld. Mocht het gedurende de nachtperiode wat vaker opklaren, kan het kwik vrij snel dalen tot richting het vriespunt inclusief een kleine nachtvorstkans.
zondag lekt alweer mildere lucht binnen uit het noordnoordwesten en kan het alweer 8-9 graden worden.
Uit de dan aanwezige hardnekkige wolken vanaf zee kan zelfs een spat motregen vallen.

Voornaam punt vergeleken met de afgelopen tien dagen is dat het nu wel meest droog blijft op Flakkee.
Het zou tot en met het midden van de nieuwe week zo goed als droog kunnen blijven in de Lage Landen.
De hoge druk breidt zich nog wat uit naar Scandinaviƫ en echte kou komt dan afzakken richting Polen.
Maandag en dinsdag zitten we nog in een restant vrij koude lucht, maar daarna stijgt de temperatuur weer.
Een mogelijk keerpunt zou zich rond de maandwissel kunnen voordoen. Momenteel ziet het er naar uit dat er pakweg twee weervarianten zijn. De klassieke westcirculatie zou zich kunnen herstellen met een toenemende regenkans: zachter weer dus vergezeld van meer wind ook. Of juist een kouder regime met noordelijke winden zou zich kunnen gaan aandienen. Dan zou de eerste decemberweek guur kunnen gaan verlopen op de Eilanden met een toenemende kans op winterse buien (natte sneeuw ook).
Hoe het daadwerkelijk uitpakt weten we eerst over een week, maar een weersverandering zit er wel aan te komen voor begin december. Meestal wint de koudere optie in die tijd van het jaar, maar zeker is dat niet.