Instructie voor het strand-golf (onderdeel van film Alles beweegt) aan o.a. Hans Kleij, programmadirecteur Ruimte en mobiliteit Zuid-Holland en de wethouders Jacqueline van Burg (Schouwen-Duiveland) en Frans Tollenaar (Goeree-Overflakkee).
Instructie voor het strand-golf (onderdeel van film Alles beweegt) aan o.a. Hans Kleij, programmadirecteur Ruimte en mobiliteit Zuid-Holland en de wethouders Jacqueline van Burg (Schouwen-Duiveland) en Frans Tollenaar (Goeree-Overflakkee). Foto: Jaap Ruizeveld

Feestelijke afronding op Brouwersdam van strand - zandsuppletieproject

BROUWERSDAM - In paviljoen Natural High en aansluitend op het strand werd woensdagmiddag met korte toespraken en een ludiek strand-golfevenement een afsluitend feestje gevierd ter afronding van het zandsuppletieproject waarbij Rijkswaterstaat vijfhonderdduizend kubieke meter zand aanbracht voor het ophogen en verbreden van het strand bij de Brouwersdam. Passend in de visie van kustbescherming. Maar meer van grote betekenis voor economie, recreatie en toerisme in de regio. Resultaat van een intensieve samenwerking tussen de provincies Zeeland en Zuid-Holland, de eilandgemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, de ondernemers in het Platform Pioniers Brouwersdam en Rijkswaterstaat.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Het kostte veel voorbereiding en onderzoek naar mogelijkheden om dit project te kunnen realiseren. Het lukte door éénmalig geen zand aan te brengen op een deel van de Kop van Schouwen. Met het uitgespaarde zand werd de locatie Brouwersdam aangepakt. De lokale ondernemers, provincies en gemeenten droegen bij in de meerkosten. Door slim om te gaan met zand is het recreatiestrand op de Brouwersdam vergroot. Kan de natuur zich op Schouwen herstellen en blijft de Deltakust veilig.
Kustbescherming gaat dus hand in hand met meerwaarde voor natuur en recreatie. Dat alles met een realistische kijk naar de toekomst. Want over een jaar of 10 zal opnieuw actie nodig zijn. Door golven, stromingen en wind verdwijnt immers doorlopend zand van het strand.

Lees verder op pagina 3