Rol kerken in Indië

De Nederlandse kerken moeten hun rol in het conflict rond Indiƫ in de naoorlogse jaren onderzoeken. Deze oproep deed professor doctor G. Harinck, directeur van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme, kort geleden toen hij aan de Vrije Universiteit in de hoofdstad het symposium 'de kerken in de oorlog in Indonesiƫ 1945- 1950' opende.

Volgens deze hoogleraar bewijzen de kerken 'een dienst van belang' als ze geld beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek van hun archieven.

Nieuw licht

Dat kan nieuw licht werpen op de houding van kerken en geestelijken tegenover de strijd. De geestelijke verzorging van de uitgezonden militairen en het effect van het conflict op de kerken in Indonesiƫ.

De herhaling

Deze leermeester herhaalde ook de roep om een allesomvattend onderzoek door Nederlandse en Indonesische historici naar de gebeurtenissen in deze aangrijpende periode. In het jaar 2012 heeft al een aantal onderzoeksinstituten de Nederlandse regering tevergeefs geld voor zulk een onderzoek gevraagd. Jammer dat dit nog steeds niet gekomen is.

Ds. W. Chr. Hovius