Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Kaarsjes in de nacht, kerstverhalen voor kinderen

Bij uitgeverij Mozaïek Junior is een nieuwe bundel verschenen met kerstverhalen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is altijd fijn, als er weer keus is uit nieuwe kerstverhalen.

Dit boek bevat zestien verhalen die geschreven zijn door diverse bekende en minder bekende auteurs. De verscheidenheid in auteurs komt ook tot uiting in de vertellingen. Er is voor elk wat wils. De twee eerste verhalen zijn bedoeld voor kleuters, daarna volgen verhalen voor oudere kinderen.

De bundel bevat klassieke en moderne kerstverhalen. Allerlei situaties komen aan de orde: kleuters die zich afvragen hoe ze een 'lichtje' kunnen zijn, asielzoekers uit Syrië die in een vergelijkbare positie verkeren als Jozef en Maria, twee kinderen die een gewonde man vinden, Hidde die boodschappen doet voor oude mensen. Verder ook een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en een vertelling over Ethan, de zoon van de herbergier in Bethlehem ten tijde van de geboorte van de Heere Jezus.

Thema's als zorg dragen voor anderen (zieken, ouderen), oog hebben voor je naaste, maar ook het feit dat Kerst vieren niet voor iedereen vanzelfsprekend is, komen aan de orde. Bijvoorbeeld over de thuissituatie van Lucas. Zijn vader is er vandoor met een nieuwe vriendin en de gezelligheid thuis is ver te zoeken. Of Klaas, bij wie het thuis niet gezellig meer is omdat zijn vader werkloos is geworden.

Sommige verhalen zullen niet iedereen aanspreken. Je kunt daar zelf een keuze in maken. Een verhaal waarin Nora, een meisje waarvan de moeder ziek is, een ontmoeting en gesprek heeft met de engel Gabriël, vind ik persoonlijk te ver gaan. Of de engelenzang en het licht bij de herders in vergelijking met het grootste vuurwerk dat er ooit geweest is op aarde. Verder een verhaal over twee kinderen, die leven in armoede in de Oekraïne. Als verrassing willen ze een kerstboom bij grootmoeder brengen. Ze vinden uiteindelijk een kerstboom, die grootmoeder de mooiste vindt, die ze ooit gezien heeft. Op zichzelf een mooi geschreven verhaal, maar de inhoud van Kerst is mijns inziens veel rijker dan alleen de kerstboom. Dat mag ook in een kerstverhaal naar voren komen.

Al met al een gevarieerde bundel met kerstverhalen geschreven door:

André F. Troost, Annemarie ten Brinke, Elly Zuiderveld, Esther Leeuwrik, Femke van Werkhoven, Hans Mijnders, Helga Warmels, Ineke Kraijo, Judith Janssen, Leendert van Wezel, Lianne Hartman, Lijda Hammenga, Maria de Jonge, Maria Dingemanse, Ria Borkent, Sarah van der Maas, Willemijn de Weerd.

Prijs:                 €18.90
Pagina's:         214
Uitvoering:        Gebonden
Uitgeverij:         Mozaiek junior
ISBN:                 9789023996880