Met raad en daad

Bladoverlast

Bij ons in de straat staan grote plataanbomen van de gemeente. Deze bomen bezorgen ons veel last in de vorm van blad, in het bijzonder in de herfst. Bij welke instantie kunnen we terecht om er werk van te maken?

Antwoord: Blad pleegt nu eenmaal in de herfst van de bomen te vallen, ook vallen eikels, bloemrestanten en zaden op grond. U schrijft dat dit alles u veel last bezorgt o.a. door het blad dat in uw goten belandt. De bomen staan op gemeentegrond, dus als u klachten heeft dan moet u daar zijn. Wij denken dat uw klachten weinig kans van slagen zullen hebben. De bomen zullen echt niet verwijderd worden omdat u de genoemde last van ze heeft. Vandaag zijn we zuinig op onze bomen, ze worden eigenlijk alleen omgehakt als ze bijv. bij uitbreiding van de bebouwing in de weg staan of als ze een gevaar voor de omgeving opleveren. Ook zijn er veel mensen die blij zijn dat ze nog wat groen zien, het harken nemen ze daarbij voor lief.

Het weer in textiel

Ik heb al een klein kapitaaltje aan overhemden moeten weggooien doordat er zwartje spikkeltjes in komen. Mijn vraag is: wat is het en wat kan ik er tegen doen?

Antwoord: Deze vlekjes ontstaan doordat kleding te lange tijd in een berging hangt waarin onvoldoende ventilatie is, hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. De ene stof is gevoeliger voor het 'weer' dan de andere. Juist katoen is er vrij gevoelig voor. De vlekjes zijn erg moeilijk of niet te verwijderen. U kunt het proberen met een sopje van water, soda en zachte zeep. Eventueel eerst inweken met water en azijn.

Kacheltaal

Wat is het verschil tussen een ventilator- en een convectorkachel?

Antwoord: Beide types hebben zo hun voor- en nadelen. Beiden geven de warmte af door straling en door afgifte van warmte aan de langsstrijkende lucht. Een convectorkachel zuigt koude lucht aan van onderen, de lucht wordt in de kachel en in de omgeving van de kachel opgewarmd en stijgt daardoor op, daardoor ontstaat de circulatie in een vertrek. Een ventilatorkachel zuigt de lucht door een ventilator aan, de door een gloeispiraal verwarmde lucht wordt vervolgens in het vertrek teruggeblazen. Het voordeel van een ventilatorkachel is dat hij bij warm weer ook kan koelen door onverwarmde lucht uit te blazen. Bij een gelijk eindvermogen zal het verbruik ongeveer gelijk zijn omdat beide kachels wat het rendement betreft elkaar niet veel ontlopen.

Peperstenen

Wij vragen ons af waar de gewoonte om met Sinterklaas pepernoten te strooien vandaan komt. Niemand wist dat.

Antwoord: Dat is een 'oude geschiedenis'. Veel van onze huidige gebruiken stammen nog uit heidense tijden. Onze pakjesavond toont enige verwantschap met de Romeinse feestelijkheden die in begin december plaatsvonden en waarbij de slaven hun meesters voor de gek mochten houden, o.a. met namaak geschenken. Omdat slaven niet over geld beschikten, grepen zij veelvuldig naar de stukjes grijsgrauwe, vulkanische steen die rondom Rome en verder in Zuid-Italiƫ voor het oprapen lag. Die steensoort werd in het latijn 'peperino' genoemd (met de klemtoon op de i), hetgeen hier vertaald is met 'pepersteen'. Er werden stukjes van als surprises rondgedeeld. De bakkers maakten later eetbare kruidkoekjes, die op dgl. grauwe steentjes leken en ook licht van gewicht waren. Vandaar de vorm van onze pepernoten, die wij dus danken aan de komst van de Romeinen naar ons land. Zoals vele heidense gebruiken in onze streken gehandhaafd bleven, inclusief het paard van de Germaanse god Wodan die over de daken reed, bleven de bakkers tegen begin december van die harde kruidkoekjes bakken. Het strooien ermee kwam vooral in de Franse tijd in zwang, toen we door Napoleons blokkade van Engeland weinig rijst meer aangevoerd kregen en er bij bruiloften en partijen iets anders moest worden gestrooid. Toen greep men naar de lichte kruidkoekjes. De rijst had overigens het uitwerpen van penningen door de rijken na de Gouden Eeuw al vervangen. En wat nu de Romeinen betreft: de Italianen vieren in het zuiden nog altijd hun 'San Nicola di Bari', hun Sint-Nicolaas van Bari, alwaar immers het gebeente van de echte bisschop Nicolaas begraven ligt.

AOW en inkomen vrouw

Volgend jaar in september word ik 65 en zal dus AOW krijgen. Mijn vrouw werkt als parttimer. Mijn vraag is nu: heeft dit werken gevolgen voor mijn AOW?

Antwoord: Uw vraag is heel eenvoudig te beantwoorden: nee! Dit komt doordat de AOW een volksverzekering is. De AOW is een basisvoorziening in ons pensioenstelsel. Iedere inwoner van Nederland is verzekerd voor de AOW of hij nu premie betaalt of niet. De hoogte van de AOW-uitkering is ook niet afhankelijk van de andere inkomsten van u en uw vrouw. Zo ontvangt prinses Beatrix evenveel AOW als u straks!

Bevlekt damast

Hoe kan ik oude jusvlekken uit een damasten tafellaken krijgen?

Antwoord: U heeft het tafellaken al een keer met de witte was op 60 graden gewassen maar de vlekken zijn er toch niet uitgegaan. Volg daarom de volgende methode, waarschijnlijk heeft u dan meer succes. Week het laken eerst in een warm sopje van een biologisch inweekmiddel en doe het daarna als gebruikelijk in de was. Zijn de vlekken er dan nog niet uit is, dan kunt u het laken nabehandelen met ossengalzeep. Wrijf de ossengalzeep op de natgemaakte plek, werk de zeep goed in het textiel, spoel vervolgens goed uit en doe het stuk weer als gebruikelijk in de was. Succes!

Te vroeg geboren

Hoe komt men toch aan het verhaal dat een te vroeg geboren baby beter na zeven maanden zwangerschap geboren kan worden dan na acht maanden? Is dit een bakerpraatje?

Antwoord: Dit is een hardnekkig verhaal dat nergens op slaat. Naarmate de ongeboren vrucht langer in de moederschoot verblijft, zal hij in ontwikkeling, gewicht en kracht toenemen. Een baby die na een zwangerschap van zeven maanden wordt geboren is dus minder rijp dan na acht maanden. Bij de omgekeerde stellingname is dus echt letterlijk sprake van een bakerpraatje!