De zeearend op een foto van Paul Cools.
De zeearend op een foto van Paul Cools. Foto: Adri van der Laan

Zeearend is thuis op Tiengemeten

TIENGEMETEN - Op Tiengemeten is het momenteel rustiger dan in het hoogseizoen. Goed nieuws voor de zeearend die zich nu erg vaak en goed laat zien! Kom gerust langs in dit bijzondere seizoen. Grote kans dat je 'm spot. En anders spot je wel andere prachtige vogels.

Het winterseizoen is ingegaan op Tiengemeten. Dat betekent dat, uitgezonderd Herberg Tiengemeten op de oostpunt, de voorzieningen op het eiland gesloten zijn. Het aantal bezoekers is lager dan in het hoogseizoen. Een uitgelezen kans voor wandelliefhebbers die houden van rust, ruimte en ruige natuur. De pont blijft overdag gewoon varen.

Zeearend

In dit seizoen is de kans om de zeearend te spotten veel groter, want die houdt evengoed van rust en ruimte. Dirk Dekker bezocht onlangs het eiland en zag zelfs twee zeearenden! Dekker: "Ik zag ze aan de zuidwest kant, in de Wildernis. En dat tegen die prachtige wolkenluchten en met een bijzondere lichtval. Echt een spectaculair gezicht!"

Foerageren

De zeearend is op Tiengemeten om te foerageren. Boswachter Eduard Reuvers licht toe: "Als de zeearend voorbij vliegt, ontstaat er paniek in de groepen vogels. Van deze paniek maakt hij dankbaar gebruik. Hij pakt wat hij pakken kan, bijvoorbeeld een eend, maar ook ganzen staan op het menu."

Nog veel meer vogels

"Kortom, het is een prima tijd om naar Tiengemeten te komen. Ook als je de zeearend niet spot, valt er nog genoeg plezier te beleven aan de vele andere vogels op het eiland, waaronder de sierlijke grote zilverreiger en de ijverige lepelaar. Alle informatie over Tiengemeten is te vinden op: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.