Geldtekort bij het Rijk bedreigt uitvoering Brouwersdam-project met getijdencentrale

GOEREE-OVERFLAKKEE – Is de bouw van de getijdencentrale in de Brouwersdam onzeker geworden nu minister Schultz (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer heeft meegedeeld dat er op dit project een tekort is van 75 miljoen euro en dat zij, ondanks inspanningen daartoe, geen mogelijkheden ziet dit geld ergens vandaan te halen? Het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee heeft kennis genomen van deze mededeling van de minister. Niettemin gaat zij er vanuit dat de deur zeker nog niet dicht is voor het uitvoeren van het project en dat het Rijk alsnog haar verantwoordelijkheid op zal pakken. Vanuit het college van b. en w. is al veel energie gestoken in overleg met Tweede Kamer-fractieleden en dit zal het college met inspanning blijven doen, zegt de gemeente.

Door Jaap Ruizeveld

Minister Schultz geeft aan dat de Tweede Kamer niet wil dat de nog resterende 75 miljoen uit de post Dijkversterking wordt gehaald. Dit was als oplossing voorgesteld. De getijdencentrale kost ruim 139 miljoen euro. De minister kan maximaal 30 miljoen extra voteren op het totaalbedrag, maar dan rest het genoemde gat van 75 miljoen. Desgevraagd geeft de gemeente aan dat er weliswaar een samenhang is tussen de twee projecten Opening in Brouwersdam en de plaatsing van de getijdencentrale maar dat er toch een onderscheid is te maken.

Privaat geld

Vervolgens zou in de opening in de Brouwersdam een getijdencentrale gehangen kunnen worden, gefinancierd met private middelen. De haalbaarheid van de getijdencentrale ziet er vanuit financieel en technisch oogpunt positief uit. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de opening in de Brouwersdam er komt.

Kritieke fase

De opening in de Brouwersdam (en dus de verbetering van de kwaliteit van het Grevelingenwater) lijkt de landelijke overheid voor zich uit te schuiven en dat is voor de gemeente bijzonder teleurstellend. Bij het grootste deel van de fracties in de Kamer is het gevoel voor de urgentie te weinig aanwezig. Helaas gaat de kwaliteit van het water in de diepere lagen van de Grevelingen steeds verder achteruit, met name in de zomerperiodes. Er zou zelfs een situatie kunnen ontstaan waarin de situatie onomkeerbaar wordt en er in de winterperiode geen herstel meer optreedt. Dan is ingrijpen te laat, zegt de gemeente.

?Het waarborgen van een goede waterkwaliteit is de verantwoordelijkheid van de rijksoverheid en het gevoel bestaat dat het rijk de verantwoordelijkheid hier onvoldoende neemt. Voor waterveiligheid is geld beschikbaar bij het rijk, maar er is geen bereidheid om dat door te schuiven naar waterkwaliteit. Dit is een onlogische manier van hokjes denken, zeker als wordt bedacht dat de problemen zijn ontstaan vanuit de waterveiligheidsgedachte, namelijk door het afsluiten van de Grevelingen. Vanuit de veiligheidsgedachte is het college blij met de afsluiting van destijds door het aanleggen van de Brouwersdam. Echter door niet beweegbare delen te gebruiken bij de afsluiting, wordt nu de rekening gepresenteerd in de vorm van een steeds verslechterende waterkwaliteit in de Grevelingen. En de kwaliteit van het water is juist van het grootste belang voor de leefomgeving in onze gemeente en de economie als het gaat om recreatie en toerisme. Reden waarom de aan de Grevelingen liggende gemeenten en provincies flinke bedragen hebben uitgetrokken om mee te betalen aan de oplossing van het probleem.

Nog kans

De voorbereiding is in een dusdanig gevorderd stadium dat bij de plenaire behandeling in de Kamer alsnog besloten kan worden tot het doorgaan van het project en het rijk recht kan doen aan de procedure die is gestart in de Rijksstructuurvisie voor de Grevelingen. Mocht dat niet lukken dan is er ook nog een mogelijkheid bij de eerstvolgende kabinetsformatie, hoopt het gemeentebestuur.