Het viel mee met de onveiligheid in Oude-Tonge

Vervolg van de voorpagina

De presentaties op de scholen worden verzorgd door politieagente Janita de Ronde. Zij vertelt de kinderen uitgebreid, waar ze zoal op moeten letten. Poorten, die niet afgesloten zijn, ramen die open staan, slechte verlichting, auto's die niet afgesloten zijn, enzovoort. "Ik geef de kinderen de opdracht om te kijken met de ogen een inbreker", legt ze uit. "Waar zie je kansen om ongemerkt rond te kijken en spullen mee te nemen? Daarnaast waarschuw ik ze, tijdens de les, ook voor andere gevaren, die ze in hun leventje kunnen tegenkomen. Zoals de gevaren, die internet met zich meebrengt of het bezit van nepwapens. Alles is gericht op preventie en hoe ze daar zelf mee om kunnen gaan".

Effectief

De informatie over de inbraakpreventie hadden de kinderen in ieder geval goed in zich opgenomen. Tijdens de tocht door het dorp werd nauwkeurig gelet op de genoemde punten. Waar ramen of poorten open stonden werd aangebeld om de mensen te waarschuwen of er werd een briefje in de bus gedaan. Ook werden er witte voetjes neergelegd op plaatsen waar ongestoord kon worden rondgekeken. Op de witte voetjes de tekst: Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn. Toch vond Janita na afloop, dat het heel erg meeviel met de onveiligheid in Oude-Tonge. Het aantal uit te delen briefjes bleef redelijk beperkt. "Je kan ontzettend goed merken, dat inwoners alerter zijn geworden sinds er buurtpreventieteams rondlopen", concludeerde ze. "Ook zij wijzen de mensen regelmatig op alle genoemde punten. Wij zien dan ook duidelijk verschil in dorpen waar wel en waar geen buurtpreventieteams actief zijn. Ook een actieavond als deze, heeft zeker effect. De kinderen hebben het er thuis over en vertellen het door, dat maakt dat steeds meer mensen gaan letten op hun veiligheid en dat is precies wat we willen bereiken".

Inmiddels is er al in verschillende dorpen op het eiland een actieavond geweest. Op 13 december is het de beurt aan Melissant.