Louis Vierne.
Louis Vierne. Foto: Adri van der Laan

'Orgelmuziek uit vier eeuwen' door Paul Kieviet

MIDDELHARNIS - Op zaterdagavond 26 november (aanvang 20.00 uur) hoopt musicus Paul Kieviet een orgelconcert te geven in de Hervormde Kerk te Middelharnis op koororgel en hoofdorgel.

Onder het motto "Orgelmuziek uit vier eeuwen" is een bijzonder afwisselend programma samengesteld waarin de beide orgels die de kerk rijk is goed tot hun recht komen. Na de restauratie in 2013 blijkt pas hoe veelzijdig het grote Leeflang-orgel is: dankzij de veelheid aan klankkleuren kunnen allerlei stijlen aan orgelmuziek hier overtuigend worden uitgevoerd. Daarnaast is het fraaie Fama-koororgel – vorig jaar geplaatst – een prachtig medium voor het "kleinorgel"-repertoire. Dit keer ligt het accent op het romantische werk; daarnaast is er aandacht voor advent: de eerste dag ná het concert is alweer het begin van een nieuw (kerkelijk) jaar.
Het concert wordt geopend op het koororgel:

Variaties over "Hoe schoon lichtet de Morgenster" van Dirck Janszoon Sweelinck (1591- 1652) – Vijf bewerkingen van de hand van Jan Pieterszoon Sweelinck's oudste zoon Dirck, geheel in de stijl van zijn vader. Fantasie in a van Hans Friedrich Micheelsen (1902-1973) – Een kort, lichtvoetig werk in een frisse neo-barokke stijl.
Op het hoofdorgel:

"Nun komm' der Heiden Heiland" a 2 Clav. et Ped. (BWV 659) uit de Leipziger Choräle van Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Het klassieke Lutherse adventlied wordt door Bach op een uitzonderlijke manier behandeld: geen andere koraalbewerking werd door hem zo rijk voorzien van omspelingen en versieringen.Premier Symphonie (Op. 14) van Louis Vierne (1870-1937) – In de tweede helft van de negentiende eeuw luidden Aristide Cavaillé-Coll (orgelbouwer) en César Franck (componist) een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het orgel in.
De toegang is uw gift aan de uitgang.