Onbestendig met veel regen en wind

De eerste twee weken van november hadden een gemiddelde temperatuur die voor het laatst lager was in 1980. Dus in bijna veertig jaar tijd is de eerste novemberfase niet zo koud verlopen op de Eilanden.
Inmiddels is de nachtvorst alweer vele dagen het land uit en verkeren we in ronduit zachte lucht.
Een diepe depressie op de noordelijke Noordzee richting Schotland blijft weersbepalend voorlopig.

De woensdag gaf nog best even aardig weer maar vooral donderdag en vrijdag (en ook rond zondag weer) gaven regenperikelen en somberheid troef. De novemberzon maakte maar weinig uren de voorbije dagen.
Op vrijdag geraken we wel weer in de wat 'koudere' lucht achter de regenstoring om en is het zo'n 8 graden
Ook op zaterdag is dat nog het geval, alvorens 'n nieuwe golf zachtere oceaanlucht ons met regen bereikt.
Bovendien kan de wind later op zondag flink uithalen en er is zelfs kans op storm aan de Hollandse kust.
Mocht de nog uitdiepende depressie de Noordzee oversteken, is korte tijd windkracht 9-10 niet ondenkbaar.
Mocht het nu niet tot een volle storm komen, waait het in ieder geval enige tijd hard tot stormachtig.

Pas medio volgende week lijkt de regenkans iets te gaan afnemen in de Lage Landen. De temperatuur blijft daarbij aan de hoge tot zeer hoge kant en winterse speldenprikken zijn al helemaal niet te verwachten.
De zogenaamde NAO-index (een maatstaf die de verwachte luchtdruktendens aangeeft tussen pakweg IJsland en het Azorengebied) belooft weer negatief te worden. Dit betekent dat richting eind november de druk richting IJsland relatief hoger zou moeten worden, terwijl de barometers in het zuidwesten van Europa juist zouden kunnen gaan dalen. Voor Nederland zou die NAO-ontwikkeling een kouder slot van november moeten impliceren met meer noordelijke winden.
Opvallend is dat 'n klassieke strakke westcirculatie er niet echt door lijkt te gaan komen binnen tien dagen.
Het Europese weercentrum voor de middellange termijn verwacht in december een gemiddeld te hoge luchtdruk in het zeegebied bij IJsland. Mocht dit inderdaad het geval zijn straks, zou het wel eens tot wat winters weer kunnen komen in Nederland. Het Noordzeewater is trouwens nog steeds veel te mild, dus al wordt de wind pal noord: dan is het niet direct ijzig koud in 't land zo vlak uit zee.