Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Voor u gelezen

Uw licht komt

Verhalen en gedichten voor Kerst
Marjanne Hendriksen, Martine de Wit e.a.
2016, uitgeverij de Banier
140 blz. € 9,90
ISBSN 9789402 901351

Duisternis, oorlog, onrecht, honger en geweld verduisteren de boodschap van Kerst. De personages in de verhalen uit deze bundel ervaren allen op hun eigen manier de gebrokenheid van deze wereld. Ondanks dat klinkt in de verhalen en gedichten de blijde Boodschap door van hoop, troost en verwachting: het Licht komt!

De bundel bevat zestien nieuwe verhalen en gedichten voor kinderen en volwassenen. De verhalen spelen zich af in diverse tijdperken.

Het jonge 'pottemenneke' verliest zijn baantje als vloerenveger bij de aardewerkfabriek, Liset en haar man stranden aan het einde van hun vakantie op een militaire vliegbasis in Egypte, de werkloze Gertjan heeft een bijzondere ontmoeting aan het strand en schipper De Vries moet de keuze maken: redt hij zijn kapitale schip of zijn knecht?

De verzamelbundel draagt een sobere kaft en is uitgevoerd in stevig papier. De prijs-kwaliteitverhouding van deze bundel is hiermee dik in orde.

Dichterbij

Elke dag een vraag om elkaar (nog beter) te leren kennen

Maarten & Mariska Dijkstra
2016, uitgeverij de Banier
365 blz., €16,95
ISBN 978402 901122

'Wat was je eerste indruk van je geliefde, zou je liegen om iemand te beschermen, wanneer heb je voor het laatst iets opgeofferd voor een ander?'

Elke dag een vraag voor jou en je geliefde – dat is de praktische en originele opzet van dit boek. Met als doel om met elkaar in gesprek te blijven. Het blijven praten met elkaar is van levensbelang in een relatie. Soms komt het er niet van. Stress, vermoeidheid, spanningen op het werk of privé kunnen een (goed) gesprek in de weg staan. Dit boekje geeft handvatten door middel van 365 vragen, en om de afwisseling erin te houden heeft elke weekdag een eigen thema: kerk en geloof, lichaam en geest, relatie en opvoeding, vrije tijd en ontspanning, verleden en toekomst, huis en werk en jij en de maatschappij.

Communicatie is het sleutelwoord in elke relatie en de schrijvers, sinds 15 jaar getrouwd, delen hun inzichten en tips om de dialoog levend te houden. Een aantal pagina's bevatten een tip, weetje, vraag of quote om over door te denken.

Het boek biedt per dag ruimte om ieder voor zich een antwoord op een vraag in te vullen. Aansluitend kan het vergelijken van de antwoorden zorgen voor gespreksstof. Wat ook heel informatief kan zijn is om de volgorde eens om te draaien en de antwoorden voor de ander in te vullen. De, soms, pittige vragen verlangen een eerlijk antwoord wil het zorgen voor échte gesprekstof.

De belangrijkste vraag hebben de auteurs voor het laatst bewaard: dit maakt de verleiding natuurlijk groot om door te bladeren naar 31 december…

Een fleurig en verzorgd boek om als stel in gesprek te gaan en te blijven. Een aanrader!

Afbeelding