Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Neem tijdig maatregelen en houdt de regie in eigen hand

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ook de tweede bijeenkomst in de serie Zingeving en Beleving over het thema 'ouder worden', trok maandagmiddag een groot aantal bezoekers naar de ontmoetingsruimte van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp. Na de eerste informatieronde over het Sociaal Domein door wethouder Gerrit de Jong, was het dit keer oud-notaris Leo de Kooning die de belangstellenden informeerde over Levenstestament, Testament en Nalatenschap. "Als je het zelf wilt regelen is het belangrijk dat je tijdig stappen zet en daarmee de regie in eigen hand houdt", was het advies.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Wat is een levenstestament? Wat kan je er allemaal in vastleggen? Kan je dat zelf opmaken of biedt een notariële akte meer zekerheid. Wat is het verschil met een testament? Hoe is de wettelijke verdeling geregeld bij overlijden? Items die in een boeiend, soms een beetje moeilijk, in inleiding en het daarop volgende vragendeel breed aan de orde kwamen. Het aantrekkelijke van deze workshops is dat er voldoende tijd kan worden besteed aan persoonlijke onderwerpen. Dit vergroot de algemene kennis. Het biedt antwoord op vragen en een beter inzicht in de te overwegen activiteit. Ook meer rust om gewenste keuzes te kunnen maken.

Volmacht

Een levenstestament - een aangeklede volmacht - is een document waarin men zelf een aantal zaken vastlegt voor het geval er tijdens het leven iets gebeurt waardoor men zelf (tijdelijk) niet kan handelen. Het verschil met een testament is dat men in dat dossier onderwerpen regelt als men er niet meer is. Dus na overlijden. Zoals inleider De Koning aangaf, en men ook kan nalezen op de site van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), is er bij een levenstestament juist een mogelijkheid om die punten op te nemen die dan door een vertrouwenspersoon of gemachtigde voor de opdrachtgever uitgevoerd kunnen worden. Dat vereist dat zo iemand (schriftelijk) is aangewezen en dat alles duidelijk is vastgelegd. Ook is het belangrijk dat naasten van de aanwijzing op de hoogte zijn.

Praktische zaken

"Allerlei praktische zaken kunnen in een levenstestament worden opgenomen. Zoals begrafenis of crematie. Toestemming voor het al dan niet mogen verrichten van medische handelingen bij pijnbestrijding. Regelingen voor de financiën, het huis of andere onroerende zaken. Hoe men schenkingen wil laten doorlopen en zo ja onder welke voorwaarden. Een donorcodicil. Zo zijn er heel veel punten te noemen die door de opsteller van het levenstestament gewenst zijn. Een notaris hoeft er niet aan te pas te komen maar - zoals gemeld - een notariële akte biedt zekerheden. De notaris onderzoekt of de opsteller zelf heeft getekend en niet een ander. Ook of de opsteller wilsbekwaam is. Bovendien wordt het levenstestament ingeschreven in het Centraal Levens Testamenten Register", vertelde De Koning. Als het levenstestament niet via een notaris wordt geregeld wordt aanbevolen te overleggen met een bankinstelling.

Dementie

De inleider memoreerde dat recent de staatssecretaris het startsein gaf voor de campagne Dementievriendelijk. Het aantal patiënten dat lijdt aan dementie stijgt sterk en in die periode is het dan niet meer mogelijk of bijna onmogelijk om zelf nog beslissingen te kunnen nemen. Daarom het advies om tijdig stappen te zetten en de regie in eigen hand te houden. Een scala van vragen werd vervolgens op (oud) notaris De Koning afgevuurd. Over de beginjaren 2000 ingevoerde Wet waarbij de rechten en verplichtingen (de wettelijke verdeling) bij overlijden overgaan op de langstlevende. En dat pas na ook overlijden van deze persoon de kinderen concreet aanspraak kunnen maken op hun erfdeel. Gesproken werd over mogelijkheden van bijvoorbeeld het onterven van een kind. Hoe zit het met de belastingheffing bij al deze 'gebeurtenissen'? Welke stappen zijn fiscaal aantrekkelijk bij schenkingen? Hoe herroep je een (levens) testament? Kun je bijlagen aanbrengen (aanhangsel maken)? De bezoekers van de workshop kwamen ruim aan het woord. Dat leidde ook tot een vrolijk advies uit de zaal om niet bij één notaris te shoppen, maar meerderen te raadplegen. Dat kan je aardig wat geld opleveren. In mijn geval tot wel 50 procent, zei een senior.

In kader:

Vervolg in de serie

De serie workshops wordt op maandag 16 januari 2017 voortgezet met het thema Gezondheidszorg en palliatieve zorg. Inleider is dan oud-huisarts Jan Baks. Daarna volgen op maandag 13 februari: Informatie rond te nemen stappen bij levenseinde / overlijden. Inleider de heer Krijn Breen, begrafenisondernemer. Maandag 13 maart sluit ds. Edwin de Jong af met het centrale thema: Zingeving en spiritualiteit. Bijeenkomsten in Ontmoetingsruimte Doopsgezinde Gemeente Dorpstienden Ouddorp (steeds van 14.30-16.00 uur). Ieder is (gratis) van harte welkom.