Met Raad en Daad

Boerenhortensia's

Twee jaar geleden heb ik een aantal boerenhortensia's geplant. Het eerste jaar gaven ze veel roze bloemen en volgens de voorschriften heb ik in de late herfst alleen de uitgebloeide bloemen verwijderd. Ook heb ik de grond bemest en van compost voorzien. Dit jaar gaven een aantal planten nauwelijks tot geen bloemen, een aantal gaf een redelijk aantal bloemen, maar haalde het niet bij het eerste jaar. Wel was er heel veel bladgroei en zijn de planten aanzienlijk groter geworden. Kunt u mij vertellen waar dit aan ligt en wat ik kan doen om de bloei te bevorderen?

Antwoord: Wat is de standplaats van uw hortensia's? In de naam Hydrangea herkennen wij het Griekse woord hydra, dat staat voor water. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de (boeren)hortensia graag voldoende water tot zijn beschikking heeft. Plant hem daarom in een vochtige, kalkvrije, humusrijke grond. Dan kan de hortensia probleemloos in de volle zon staan. Wanneer u uw hortensia die vochtige grond niet kunt bieden, zorg er dan voor dat de plant een plekje krijgt met halfschaduw. Een standplaats in de volle wind waardeert de hortensia absoluut niet. Vooral de grootbladige zijn in hun sas met een wat beschaduwde plaats. De struik groeit uit knoppen die het vorige jaar gevormd zijn. In het algemeen gesproken kunt u de hortensia 's na de bloei 't beste met een scherp mes direct terugsnijden. Dit heeft u gedaan, belangrijk dat u dit afsnijden doet direct onder de uitgebloeide bloem! Takken kunt u inkorten door ze in het voorjaar af te snijden net boven de laatste nog levende knop. Gebruik geen bot geworden schaar. Om een evenwichtig bloeiende plant te krijgen verdient het aanbeveling om de eindknoppen van de stevige scheuten te verwijderen, de twee eronder liggende ogen worden dan gedwongen om uit te groeien. Zwakke of beschadigde scheuten moeten in februari of maart weggenomen worden om de vorming van nieuwe te bevorderen. Regelmatig water geven bevordert groei en bloei. Als u uw boerenhortensia elk voorjaar rond april wat goed verteerde stalmest, of een handvol gedroogde koemest krijgt, dan is een jaarlijks wederkerende rijke bloei bijna verzekerd. Treedt er een geelverkleuring in het blad op en als er stilstand in de groei optreedt, kunt u bijmesten met beendermeel of 10 g ijzersulfaat, opgelost in 4,5 ltr water. Hortensia's zijn normaal gesproken winterhard. Bij een milde winter hebben de knoppen de neiging om alvast een voorsprong op de lente te nemen. Vroeg uitlopen is echter funest wanneer er toch nog dagen met vorst komen. Kapotgevroren knoppen betekenen een jaar zonder bloemen. Let daar een beetje op. Afdekken tegen de vorst met een jutezak of een laken is vaak al voldoende om de vorst te weren.

Is biest gezond?

Is biest gezond, zo ja waarom? Hoe moet ze gekookt worden?

Antwoord: Biest is de eerste melk die een koe geeft als het kalf net geboren is. De samenstelling werkt sterk af van die van gewone melk en kan per koe verschillen. Ze kent dezelfde vitaminen A, B, C en D, maar smaakt o.m. anders, doordat ze twee maal zoveel droge stof bevat. Het gehalte aan eiwit ligt ook veel hoger. Het vetgehalte en het melksuikergehalte liggen daarentegen meestal iets lager dan in volle koemelk. De zoute smaak wordt veroorzaakt door een hoog gehalte aan melkzouten, die vooral van belang zijn voor de versteviging van de beenderen van het kalf. In deze melkzouten komen calcium, natrium, kalium, magnesium en een beetje ijzer voor, maar dit geldt ook voor onze consumptiemelk. Biest bevat bovendien nog veel serumeiwitten, waarvan vooral het gehalte aan globuline veel hoger is dan dat in normale melk. Die globuline bevat antistoffen tegen bepaalde ziekten. Biest schift echter gauw bij verhitting omdat het albuminegehalte daarvoor te hoog is en kan daarom niet worden gekookt. Als u de biest in pap wilt gebruiken, moet u haar wellen, dat wil zeggen: langzaam en onder voortdurend roeren tot maximaal 80° C verhitten. U kunt er ook smakelijke en voedzame pannenkoeken enz. mee bakken.