"Als er geen BIZ zou komen, is dat een drama voor het centrum."

Vervolg van voorpagina

De bijdrage van de ondernemer hangt af van de WOZ-waarde van zijn pand. De gemeente int het bedrag en draagt dit volledig af aan City Center Goeree-Overflakkee. De investeringen die deze BIZ doet komen naast de kosten voor de openbare ruimte die de gemeente al op zich neemt.

Draagkracht

Waarnemend voorzitter Peter Visser hoopt dat er onder de ondernemers voldoende draagvlak is om een BIZ te kunnen starten. Op de openingsavond in 't Majoortje hield hij een pleidooi voor het aanpakken van het winkelcentrum in Middelharnis. Hij riep de aanwezigen ook op om absente ondernemers als ambassadeurs te benaderen en te overtuigen van het nut van een ja-stem. Volgens Visser is er bijvoorbeeld een betere verbinding nodig tussen het winkelgebied en de horeca rond de haven. Dat zijn nu te veel twee losstaande eenheden. Ook de verbinding met de cultuurhistorische delen van Middelharnis en Sommelsdijk kan beter.
Er is eerder een poging gewaagd om een BIZ op te richten in het centrum van Middelharnis. Die strandde toen. Volgens Visser is nu hét moment om het wel te doen. "Er is al veel ontwikkeling om het gebied levensvatbaar te houden, zoals herontwikkeling van het Spuiplein, de Parel van de Delta en de gemeentewerf. Daarnaast heeft de ondernemersvereniging heeft een plan voor herstructurering van de Nieuwstraat gemaakt. Dit is hét moment om ja te zeggen. Als je niets doet verlies je de slag om de toekomst. Als er geen BIZ zou komen, is dat een drama voor het centrum. Dan kom je in een neerwaartse spiraal."
De stemming zal uitwijzen hoe de toekomst van het centrum eruitziet. Vaststaat dat de leden van de ondernemersvereniging, waarvan Peter Visser voorzitter is, voor een BIZ zijn. De vereniging telt negentig leden, van wie er twintig buiten het BIZ-gebied gevestigd zijn. Er zijn dus nogal wat ja-stemmen van niet-leden nodig om op 29 november een uitslag te hebben die BIZ City Center Goeree-Overflakkee mogelijk maakt. "Spannend", beaamt Visser.