Smart Water-project en Sociaal Domein centraal in politieke beschouwingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een veelheid aan moties en een amendement sierde de politieke beschouwingen. Afzonderlijk besteden wij hier aandacht aan. In een statement, bij VKGO werd aandacht besteed aan een item buiten de raadsinvloeden. Het betrof een felicitatie aan het adres van het Dirkslandse Ziekenhuis dat in de landelijke AD-test een fraaie 7e plek veroverde. Hier is een compliment op zijn plaats, verwoordde Heintjes. De SGP-fractie liet dit keer een algemene beschouwing achterwege. Maar financieel deskundige Gert Slootweg stelde wel een serie vragen aan het college en plaatste kritische opmerkingen bij het Sociaal Domein, Economische Zaken, de risico's die de gemeente kan lopen en bij het hoge ziektepercentage in de personele organisatie.

Door Jaap Ruizeveld

Indringend vroeg Slootweg om informatie op de meeste van de door hem genoemde speerpunten. Gegevens moeten toch voorhanden zijn? Wij willen inzicht. Een simpele notitie met gedegen inhoud. Meer niet. Toelichting op de huishoudelijke hulp die wordt verstrekt. Landelijk zijn er grote zorgen over de jeugdhulp. Ambtenaren zouden niet goed zijn toegerust. Is er een beeld bij het college hoe dat in onze gemeente zit? Toegezegde evaluaties voor het najaar 2017. De SGP dringt aan op een versnelling van dit proces. Uiterlijk in het voorjaar. Het stoort ons dat toelichting ontbreekt herhaalde Slootweg. Bij het storten van 1.7 miljoen in de algemene reserves en vervolgens 800.000 euro uit de reserve Sociaal Domein pakken en gebruiken voor een sluitende begroting. Ook vragen over het ziekteverzuim. Daarop wordt ingezet. Maar hoe snel worden resultaten geboekt? Wethouder De Jong worstelde aanvankelijk met de informatievragen. Wat wilt u nu precies weten? Na enige toelichting van de zijde van het college dat op dit moment het mogelijk was de reserve Sociaal Domein in te zetten en het in feite een vestzak-broekzak verhaal is met de algemene reserves, ebde de discussie. En voor wat de informatie over de personele organisatie betreft, daar wordt 17 november een informatiebijeenkomst over belegd.

Werk, werk, werk

Eijkenduijn (PvdA-fractieleider) noemde drie accenten in zijn financiële beschouwingen. De economische kansen, de organisatie en het Sociaal Domein. Een sterke economische structuur is de basis voor een sterke sociale structuur. Het loont dus de inspanning om hierin te investeren. Met een gezamenlijke motie wordt het college voorgesteld een plan te maken met bijbehorende begroting. Gelden die besteed kunnen worden om bedrijven te interesseren zich op het eiland te vestigen. Met steun van provincie en lokale ondernemers kan dan gezamenlijk versneld worden toegewerkt om 1500 mensen extra aan een baan te helpen. Bij het thema organisatie uitte de PvdA zorgen om het hoog ziekte verzuim dat mogelijk veroorzaakt wordt door een niet goed functionerende organisatie of door teveel veranderingen tegelijkertijd. Eijkenduijn toonde zich niet tevreden met het trage tempo waarop inverdieneffecten van de reorganisatie worden bereikt. Bij het Sociaal Domein gaf de PvdA aan het eigenlijk een schande te vinden dat de gemeente minder geld heeft uitgegeven dan hierop was begroot. Als mensen minder voorzieningen krijgen, zorg er dan tenminste voor dat het toegewezen budget ook wordt besteed. Hij kondigde over dit item een amendement aan. De rode draad was een oud thema van de PvdA: Zorg voor werk, werk en werk.

Ruimte nieuw beleid

De fractie van de ChristenUnie vindt dat de gemeente goed op koers ligt en dat het coalitieakkoord wordt uitgevoerd. Aandacht vraagt de fractie voor het verder terugdringen van zwerfafval in het buitengebied en financieringsmogelijkheden voor alternatieve onkruidbestrijding. Beide onderwerpen werken mee aan de uitstraling van de gemeente. De CU nodigt het college dringend uit om de raad te blijven betrekken bij alle beslissingen die in het belang van de gemeente genomen worden. Dit met een goede informatie. Verheugd is men over de financiële positie van de gemeente met ook een meerjarig sluitende begroting. Dat biedt ruimte voor nieuw beleid. De fractie stipt aan dat er in de afgelopen periode stevig in de financiën is gesneden maar signaleert dat bij haar niet bekend is dat er hierdoor schrijnende gevallen zijn ontstaan. Maatwerk op alle fronten is het devies. Wel wordt bezorgdheid geuit over de voortdurend wijzigende rekenmethodes van het Rijk ten aanzien van de algemene uitkering. Het te besteden bedrag fluctueert sterk en is daarmee onvoorspelbaar. Dit toont een zekere kwetsbaarheid. De financiële gevolgen zijn door die fluctuaties moeilijk uit te leggen aan onze inwoners, stelt het CU. Zij is blij dat de schuld per inwoner is gedaald en besteedt aandacht aan het Sociaal Domein. Het gevoerde beleid bij dit onderwerp moet vanuit de jaarlijks structurele bijdragen kunnen worden bekostigd.

Deltaplan Oostflakkee

Rob Maliepaard (fractie Maliepaard) had in zijn beschouwing - op schrift althans - enkele stevige headlines opgenomen. De zorg, de betekenis van Eilandmarketing voor de inwoners, de achterblijvende aandacht en daarin de positie van het oostelijk deel van het eiland ten opzichte van het westen (de roep om een Deltaplan Oostflakkee) en de recreatieve ontwikkelingen op de Kop van Goeree en de kuststrook. Maar tot toelichting kwam het allemaal niet. Door persoonlijke problemen, het moeten functioneren als mantelzorger, had hij echter te weinig tijd gehad om zich te verdiepen in de begroting 2017. Wel nodigde Maliepaard college en raad uit om eens in Oude-Tonge op bezoek te gaan bij mensen die hulp vragen. Schokkende signalen omdat men met verminderde zorg nu te maken heeft. Addy Reijerkerk (VVD) gaf aan de oproep/uitnodiging te aanvaarden. Wethouder De Jong stelde dat inwoners die hulp vragen ook geholpen worden. Hij nam afstand van de suggestie dat personen in de betreffende doelgroep zorg onthouden wordt.