Het Diekhuus in Middelharnis.
Het Diekhuus in Middelharnis. Foto:

Diekhuus doorontwikkelen tot bruisend centrum Middelharnis

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een informatieve brief aan de gemeenteraad met als interne bijlage een Projectplan Doorontwikkeling Diekhuus 2e fase, geeft het college aan dat naar verwachting voor de zomer van volgend jaar (2017) het duidelijk zal zijn op welke wijze het Diekhuus doorontwikkeld kan worden tot het bruisend centrum van Middelharnis. In december krijgt de raad een Nota van Uitgangspunten aangeboden, dat gezamenlijk met stakeholders tot stand kwam. Deze nota dient als kader voor de verdere ontwikkeling van het voorkeursscenario.

Door Jaap Ruizeveld

In de college-brief wordt in het kort teruggeblikt op de activiteiten die sinds 2011 zijn verricht toen een werkgroep de opdracht kreeg te onderzoeken op welke manier en invulling de bezettingsgraad van het Sociaal Cultureel Centrum Diekhuus in Middelharnis zou kunnen worden verhoogd. In 2012 lag er een plan met voorkeursvariant op tafel. Besloten is toen om gelet op de financiële investeringen en de toen op handen zijnde herindeling niet het gehele plan uit te voeren maar het plan in twee fases te splitsen. In 2013 is de eerste verbouwingsfase opgeleverd en is achterstallig onderhoud verricht en zijn de foyer en de nieuwe theaterzaal opgeleverd. Daarna is de wens geuit om ook de 2e fase van de verbouwing te realiseren.

Herzien

Inmiddels is de context veranderd. In 2011 werd uitgegaan van bepaalde aannames, die op basis van huidige beleidswijzigingen niet meer actueel zijn. Hierdoor is het niet verstandig om de plannen van jaren geleden onveranderd op te pakken en uit te voeren. Echter, er is ook veel werk verzet in die tijd en dat moet niet over boord gegooid worden, schrijft het college in haar brief. De plannen moeten in de huidige context herzien worden. Daarom dient er een nieuw scenario voor het doorontwikkelen van het Diekhuus te komen