Koude lucht blijft nog even dichtbij

Het gebeurt niet vaak dat het winters koud is gedurende de eerste tien dagen van de maand november.

Zesendertig jaar terug in 1980 was dat absoluut wel het geval en bij een doorstaande oostenwind werd het niet veel warmer dan een halve graad onder nul op de eilanden op 3 november. De vroegste ijsdag ooit was dat in de slachtmaand. Brabant meldde zelfs tot ruim 7 graden vorst in de nacht en vroege ochtend.

Afgelopen dagen vond een opvallende verkilling plaats in Noord-Europa die vergezeld ging van veel sneeuw regionaal. Ook bij ons is een deel van die noordelijke koude doorgedrongen tijdens de afgelopen week. De echte winterse kou stokte maar net benoorden Nederland en de vorstgrens haperde bij Noord-Denemarken. Desalniettemin kregen we toch even een haal mee van die tamelijk vroege novemberkou.

Het weerbeeld is totaal anders dan in 1980. Toentertijd was het nagenoeg wolkenloos die eerste dagen van november, terwijl nu en de komende dagen de bewolking veruit overheerst. Het weer behoudt het sombere en ronduit kille karakter dus voorlopig nog. De neerslagkans is daarbij vrij groot te noemen.

Later op zaterdag bereikt een frontaal systeem ons uit het zuidwesten. Dit betekent dat we weer een periode met regen kunnen verwachten waarbij er tot 3-5 millimeter water kan vallen in Zuidwest-Nederland.

Vrijdag bereikt nog even wat zachtere lucht onze contreien en loopt het kwik iets op richting 7-8 graden.

Vervolgens ligt het aan de koers van de depressies of we andermaal in de koudere lucht komen, of dat de zachte oceaanlucht uiteindelijk aan het laatste eind trekt. Waarschijnlijk komt er een thermische tweedeling boven Nederland waarbij het noorden en noordoosten het koudst blijven en het zuidwesten het mildst. De Eilanden liggen dan nadrukkelijk aan de mildere kant van het strijdtoneel tussen de koude en zachtere lucht. Uiteindelijk (na het aanstaande weekend) zal de zachtere lucht wel terreinwinst gaan boeken.

De nachten naar zaterdag en maandag kunnen (mits het goed uitklaart) nog wat laatste vorst geven in onze regionen. Maandag overdag zal de novemberzon er weer goed bij kunnen komen
Dinsdag volgt een frontale storing met wat regen en ook daarna blijft het dus licht wisselvallig en zacht.