Afbeelding
Foto:

Straatnamen

Bij het woord Omloop denk ik altijd aan een afmattende tocht rondom Goeree-Overflakkee. Tot ik pas ontdekte dat het ook een straatnaam is. Van een rustig weggetje in de buurt van Den Bommel, waar je alleen komt als je een stukje om wilt lopen. Anderhalve kilometer om precies te zijn. Ik vermoed dat de straat er eerder was dan het wandelevenement.

Op het eiland zijn er een heleboel straten dubbel. Alle Langewegen bij elkaar opgeteld vormen een stevige wandeling. En ook de Molendijk, Voorstraat en de leden van het Koninklijk huis zijn populair, die kom je op veel plaatsen tegen. Bij oude wegen zegt de naam vaak iets over de omgeving. Vroeger wilde je waarschijnlijk liever niet in de Armenweg, Galgeweg of de Haveloozeweg terecht komen. En het is wel duidelijk waarvoor je vroeger in de Veerweg moest zijn. In Dirksland is de Fluzistraat te vinden, de moderne variant van de Veerweg. Het verwijst naar de eerste brug naar de overkant, waardoor 'Flakkee uit z'n isolement' werd gehaald.

Piekerend over de straatnamen bedacht ik dat het leuk zou zijn als Bekaf in Goedereede in de buurt van de straat Omloop zou liggen. Dan zou je eerst een rondje kunnen lopen door de Omloop en dan uithijgen in Bekaf. En dat je van de Vrouwtjesweg, of de Heerenweg in de Kommersweg terecht komt. Of via de Verbindingsweg naar de Melkweg en langs het Lesje naar de Schoolstraat. En na het Halsjuk zo snel mogelijk door naar de Vrijheidsweg.