Dr. Helmsing overhandigt de cheque aan dr. Van der Velden (rechts)
Dr. Helmsing overhandigt de cheque aan dr. Van der Velden (rechts) Foto: Adri van der Laan

'Vrienden van het ziekenhuis' verschaffen IC-materiaal

DIRKSLAND – Tijdens een korte feestelijke bijeenkomst overhandigde dr. Pieter Helmsing van de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland twee IC-bedden en een hartmassageapparaat aan de IC-afdeling van het ziekenhuis.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Dr. Paul van der Velden, medisch directeur van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis nam dankbaar de cheque en de apparatuur, die inmiddels al in gebruik is, in ontvangst. In zijn dankwoord sprak dr. Van der Velden zijn waardering uit voor het werk van de Stichting Vrienden van het Ziekenhuis. Hij beschouwt de Stichting als een 'stuk binding' tussen de bevolking van het eiland en het ziekenhuis. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het 'succes' van het Dirkslandse ziekenhuis nog eens te benadrukken. De zevende plaats op de ranglijst van het AD en onlangs kwam het ziekenhuis als vierder uit de financiële stresstest. "We zijn een populair ziekenhuis", aldus Van der Velden. Maar volgens hem heeft dit ook een schaduwkant, want juist deze populariteit zorgt ervoor dat veel patiënten van buiten het eiland toch naar Dirksland komen. Hierdoor kan er voor bepaalde specialisten een wachtlijst ontstaan, want de budgetten van de zorgverzekeraars houden hier geen rekening mee.

Toch zijn er plannen in de maak om de binding met vooral de bewoners van het eiland te verstevigen.
De mensen van IC-afdeling zijn blij met het verkregen hartmassageapparaat en de twee speciale IC-bedden. Uit de demonstratie bleek dat de bedden veel technische snufjes bevatten die het verblijf voor patiënten op de IC-afdeling minder onaangenaam maken. Het hartmassageapparaat neemt bij een reanimatie het voor de verpleging, zwaar lichamelijk werk van een hartmassage over. Tevens zijn er door gebruik van het apparaat bij een reanimatie minder verpleegkundigen nodig.

Het bedrag van € 30.000,- werd bijeengebracht door de Stichting Vrienden van het Ziekenhuis Dirksland. Dr. Helmsing legde uit dat de Stichting haar financiën verkrijgt uit wat de donateurs per jaar betalen. Het donateurschap is € 20,- per jaar. Verder zijn natuurlijk giften van harte welkom. De cheque die voor de IC-apparatuur werd overhandigd, is mede mogelijk gemaakt door een legaat van de heer J. Breen.

Soms vinden mensen het belangrijk oom de Stichting 'Vrienden van Ziekenhuis Dirksland' een gift te doen toekomen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Daarbij kan gedacht worden aan het belang om een goede ziekenhuisvoorziening in de directe omgeving te hebben, dankbaarheid voor goede genoten zorg, enz. Het opnemen van de Stichting in hun testament is één van de mogelijkheden hiervoor. De Stichting ontvangt dan te zijner tijd een legaat. Als een legaat ontvangen wordt door de Stichting wordt dat anoniem vermeld op de website van de Stichting www.vrienden.zhsdirksland.nl. Stelt de legataris of nabestaanden het op prijs dat de naam van de legataris publiekelijk wordt vermeld, dan wordt de naam van de legataris erbij vermeld.

Het hartmassage-apparaat wordt gedemonstreerd.