Julia van Damme van Stichting ZIJN.  
Julia van Damme van Stichting ZIJN.   Foto: Adri van der Laan

Uitwisselen kennis, ervaring en emoties via nieuwe contactgroep mantelzorgers

GOEREE-OVERFLAKKEE – Wie mantelzorger is, is veelal in de eerste plaats bezig met de zorg voor de partner, een kind, een vader, een moeder of een vriend. De zorg komt voort uit een persoonlijke band, is langdurig en onbetaald. Een vanzelfsprekendheid. Mantelzorg is mooi, maar heeft ook schaduwkanten. De mantelzorger kan overbelast raken, of eenzaam. Dan is enige ondersteuning welkom. Van professionals of van andere mantelzorgers. Stichting ZIJN, die zich op Goeree-Overflakkee onder andere bezighoudt met mantelzorgondersteuning, heeft het initiatief genomen om een lotgenotencontactgroep op te zetten.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Julia van Damme, welzijnswerker en mantelzorgondersteuner van Stichting ZIJN: "We ondersteunen mantelzorgers al via bijvoorbeeld het Mantelzorgcafé. Verder is er de Dag van de Mantelzorg., op 10 november. Dan zetten we mantelzorgers in het zonnetje. Deze keer hebben we ze uitgenodigd voor een voorstelling van Zeeuwse Sien in Het Diekhuus. Omdat we de mantelzorgers op Goeree-Overflakkee nog beter willen bereiken en ondersteunen, zijn we gestart met de contactgroep voor lotgenoten op Facebook."

Volgens Julia van Damme is ondersteuning hard nodig in een tijd dat er steeds meer mantelzorgers zijn. Dit als gevolg van het feit dat mensen langer zelfstandig blijven wonen en in eerste instantie een beroep moeten doen op hun sociale netwerk als er zorg of hulp nodig is. "Mantelzorgers kunnen wel wat ondersteuning gebruiken. Wij werken vooral preventief. Je wilt het liefst voorkomen dat een mantelzorger overbelast raakt. En als hij of zij toch overbelast is en bij ons aanklopt, dan proberen we te ondersteunen met praktische hulp. Kijken of de woning aangepast kan worden, of er dagbesteding te regelen is, of dat een vrijwilliger tijdelijk zorg levert zodat de mantelzorger eens een ochtendje of een middagje vrij heeft."

Laagdrempelig

Voor de nieuwe contactgroep voor mantelzorgers heeft Stichting ZIJN in ieder geval de bekende mantelzorgers benaderd. Ook anderen kunnen aanhaken. Graag zelfs, want het idee is dat het Facebook-groepje groeit en zichzelf in stand houdt. "We hebben ervoor gekozen om het via Facebook te doen omdat het laagdrempelig en gratis is. Het is een simpele manier om met elkaar in contact te komen. Als mantelzorger kan het lastig zijn om het huis te verlaten, maar op deze manier kun je gewoon thuis je contacten onderhouden. Facebook is immers overal en altijd beschikbaar. De deelnemers kunnen hun kennis, ervaringen en emoties delen. Je hebt direct contact met mensen die hetzelfde meemaken en misschien wel met dezelfde vragen zitten. Later ontstaan er wellicht subgroepen met bijvoorbeeld mantelzorgers voor iemand met dementie of voor autistische kinderen. Die groepjes zijn af te schermen, zodat er geen privacygevoelige gegevens gaan rondzwerven op het internet."

Julia van Damme hoopt en verwacht dat het lotgenotengroepje goed van de grond zal komen. "Als mantelzorger ben je niet alleen, maar je kunt je wel alleen voelen. Door de intensieve zorg kunnen je sociale contacten verwateren. Via dit initiatief van Stichting ZIJN kun je in ieder geval met andere mantelzorgers in contact komen en blijven. Een uitkomst. Er kunnen bijvoorbeeld afspraken uit voortkomen en wie weet ook onderlinge hulp."

Meer informatie: Stichting ZIJN: www.zijngo.nl.