Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Wereld van verschil

De brief van Nicolae uit Moldavië maakt heel wat los bij zijn sponsorfamilie in Nederland. Hij schrijft hen:

'Lieve sponsorfamilie, willen jullie een keer naar me toe komen? Het liefst met Kerst. Dan zijn er veel kinderen naar huis. Dan is het hier heel stil. Cristina en ik gaan niet naar huis, want mijn moeder is er niet. Ik wil jullie heel graag zien. God bless you, Nicolae.'

Na een aantal dagen hier met elkaar over gesproken te hebben, besluit de familie van Schagen is daadwerkelijk een bezoek te brengen aan Nicolae. Hier begint een avontuur.

Elk hoofdstuk van het boek beschrijft een 'andere wereld'. Hoofdstukken die de belevenissen van Loïs beschrijven worden afgewisseld met de hoofdstukken over Nicolae in het kindertehuis.

Al lezend krijg je een beeld van het leven in de moderne, westerse wereld van Loïs, om daarna te lezen over de, soms schrijnende ervaringen van Nicolae. Hij heeft het daar niet naar zijn zin. Er wordt geplaagd en hij voelt zich vaak eenzaam. Hij heeft wel een vriend, Alin en gelukkig is er een leidinggevende, Petru met wie hij wel een goede band heeft.

De reis van Loïs en haar familie is een groot avontuur, maar ook een verrijkende ervaring. Zoals de ontmoeting met de vrouw die een baby bij zich heeft en die zelfs even bij de familie van Schagen achterlaat….

Wanneer de familie arriveert bij het kindertehuis wordt aan Nicolae gevraagd wat hij graag met zijn sponsorfamilie zou willen doen. Zijn antwoord: "Met elkaar eten, gewoon als gezin. Aan een tafel…"

Wat een wereld van verschil wordt hier getekend met kinderen uit Nederland. De gewone dingen van elke dag, worden dan bijzonder.

De auteur Lianne Biemond heeft met haar gezin ook daadwerkelijk de reis gemaakt naar haar sponsorkinderen Nicolae en Cristina in Moldavië. Aan de hand van haar ervaringen en belevenissen heeft ze dit boek geschreven. Achterin het boek lees je hier over. Er staan ook foto's van de reis in. Deze sponsoring liep via de hulporganisatie Zending over Grenzen.

Het boek heeft een mooie, aansprekende omslag. De binnenkant van de kaft geeft de reis weer die Loïs maakt naar Moldavië. Hierdoor krijg je een goed beeld van de afstand tussen de twee landen. Twee tieners, die leven in een andere wereld. Een wereld van verschil.

Mooie les die de moeder van Loïs aan het eind meegeeft: "Weet je wat oma vroeger tegen me zei, Loïs?'vraagt moeder. Ze schudt haar hoofd en kijkt haar moeder vragend aan. 'Wat oma zei, geldt niet alleen voor Nicolae en Cristina, maar zeker ook voor ons. Ze zei: "Als je je rijk wilt voelen, kijk dan niet naar spullen of dingen die je niet hebt, maar tel de zegeningen die je wel hebt. En dan vooral die zegeningen die je niet met geld kunt kopen."

Boeiend en aansprekend boek voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.

Prijs:                 €9.90
Pagina's:         173
ISBN:                 9789033127717
Uitgeverij Den Hertog