Met raad en daad

De Jodenster

Is de 'Jodenster' door de Nazi's ontworpen, of bestond deze ster al als een oud Joods symbool?

Antwoord: De Jodenster of beter gezegd de Davidsster, is een hexagram (zeshoek) bestaande uit twee over elkaar gelegde gelijkzijdige driehoeken, welke allebei even ver met hun top door de basis van de andere steken, zodat zij tezamen rondom zes kleinere gelijkzijdige driehoeken vormen. Dit is vanouds een magische figuur die in één beweging kan worden getrokken zonder de pen van het papier op te lichten. Hiermee worden volgens Joodse begrippen de volmaaktheid en de gezondheid gesymboliseerd. Het werd het persoonlijke zinnebeeld van koning David, die regeerde van circa 1010 - 970 voor Chr. Hij trachtte een volmaakt koning te worden voor zijn volk, maakte Jeruzalem tot godsdienstig middelpunt van 't toenmalige Israël, zorgde voor regelmatige inkomsten, richtte een staand leger op, hield volkstellingen en liet ook een uitgebreide beschrijving over zichzelf publiceren. Door de verhalen over zijn dapperheid en vooral de legendarische strijd met Goliath, verwierf hij grote faam. Hij liet ook muziek maken in de tempel tijdens de sabbatviering en de geschiedschrijvers dichtten hem sindsdien de compositie van de psalmen toe, alhoewel hij er volgens latere vorsers slechts enkele zal hebben geschreven. Hij werd evenwel als koning zo geliefd, dat het Joodse volk later hoopvol uitzag naar een 'Zoon van David', de Messias (letterlijk: de gezalfde = de koning). Daarom werd na de dood van deze 'volmaakte vorst' diens embleem in ere gehouden en groeide het, ondanks de verstrooiing van de Joden, uit tot hun teken van eenheid. Bij de stichting van de staat Israël op 14 mei 1948 werd deze ster als nationaal symbool in de vlag opgenomen.

Dradenspanners

Regelmatig kom ik 's ochtends in de tuin spindraden van meer dan 50 cm tegen, op straat zelfs van ruim twee meter. Hoe fiksen die spinnen dat?

Antwoord: Deze draden zijn van jonge spinnen die 'uit willen vliegen' om zich zelfstandig te vestigen. Ze maken zelf een lange draad en in plaats van daarvan een web te weven, blijven ze er aan hangen en wel zo dat de wind er goed vat op heeft. Door de kracht van de wind worden deze draden dan met spinnetje en al de lucht ingeblazen en daar waar ze terechtkomen gaat het jonge spinnetje aan de slag om zijn eigen kostje te vergaren, o.a. door het weven van webben. Omdat de tijd van uitvliegen –beter gezegd uitzweven- van de jonge spinnen in het najaar valt, noemt men deze draden dan ook herfstdraden. Bij een grote luchtvochtigheid zijn ze nog beter en fraaier zichtbaar door het vocht op de draden, vooral als de zon er ook nog op schijnt!

Witte vlieg

In onze granaatappelplant zit witte vlieg. Hoe krijgen we ze weg?

Antwoord: Witte vliegen bevinden zich soms ongemerkt in grote aantallen aan de onderkant van bladeren. Zowel de volwassen dieren als de nimfen zuigen sappen uit bladeren en stengels, hierdoor gaan de bladeren verwelken. In warme streken zijn deze insecten het gehele jaar door schadelijk, in koelere streken zijn ze voornamelijk schadelijk in kassen en op kamerplanten. Evenals de bladluizen scheiden ze honingdauw af. Men kan de insecten bestrijden met een oliehoudend sproeimiddel. Hiervoor kunt u terecht in een tuinwinkel.

Middelen tegen migraine

Ik word geplaagd door migraine, daar probeer ik dus vanaf te komen. Onlangs vernam ik van het middel 'Similasan'. Is dit homeopathische middel vergelijkbaar met de middelen van de bekende homeopathische merken? Raadt uw medisch adviseur deze middelen aan?

Antwoord: Het door u genoemde middel is een middel van één van de bekende merken. Onze medische adviseur zal u goede homeopathische middelen niet ontraden, maar raadt wel dringend aan om de huisarts te raadplegen als de klachten niet verdwijnen.