Afbeelding
Foto:

'Tijd is rijp om aan de slag te gaan met energiezuinig wonen'

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt en wooncoach Joop Bensdorp

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een lagere energierekening, meer comfort in huis én een steentje bijdragen aan de instandhouding van de aarde – dat wil iedereen wel. Het is mooi dat het ook vrij eenvoudig te realiseren is. Mede door de gemeente Goeree-Overflakkee, die op allerlei fronten druk bezig is het eiland groen en innovatief te maken. Samen met ondernemers, instanties én particuliere woningeigenaren. De drempel naar energiezuinig wonen is duidelijk verlaagd. Ook financieel.

Energie besparen, zelf energie opwekken – hoe doe je dat? "Groepjes van vier tot zes geïnteresseerde huishoudens kunnen samen aan de slag om hun woningen energiezuinig te maken en energiezuiniger te leven, met ondersteuning van een wooncoach", zegt Joop Bensdorp, die zelf die wooncoach is. "We noemen dit 'Samen voor energiezuinig wonen'. Er is een handleiding gemaakt waar heel veel in staat over bijvoorbeeld isoleren – en ventileren, dat wordt vaak vergeten -, verwarmen en elektriciteit opwekken."

Wooncoach op bezoek

Groepjes die besluiten hiermee aan de slag te gaan krijgen in ieder geval één keer, de eerste keer, de wooncoach op bezoek. Voor de kosten hoeven ze het niet te laten, want elk huishouden is maar tien euro kwijt. Bovendien neemt Bensdorp een taart mee om de aftrap een feestelijk tintje te geven én voldoende exemplaren van de handleiding 'Samen voor energiezuinig wonen'. Heeft een groepje na die eerste bijeenkomst nog meer ondersteuning en advies nodig, dan bedragen de kosten twintig euro per huishouden per keer.

'Samen voor energiezuinig wonen' is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee. De gemeente geeft ruchtbaarheid aan het project via persberichten en presentaties tijdens bijeenkomsten van dorpsraden. Tijdens deze informatieavonden wijst de gemeente ook op het nut van de Woonwijzerwinkel. De Woonwijzerwinkel is hét loket in de regio waar je informatie kunt halen over het verduurzamen van je woning. De winkel is te vinden in Rotterdam-Heijplaat en op het wereldwijde web.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is enthousiast over 'Samen voor energiezuinig wonen'. "Een mooi concept, vind ik, dat ook competitie kan uitlokken tussen de deelnemers. Hoeveel verbruikt jouw koelkast, hoeveel energie wek je op met je zonnepanelen? Je hebt direct contact met elkaar en kunt elkaar aansporen en tips geven."

Het energieverbruik is te monitoren via meters, die de gemeente beschikbaar stelt. Deze Watchers geven goed zicht op het verbruik van bijvoorbeeld de koelkast, ledlampen en de tv, ook als die 's nachts aan blijft staan.

'Samen voor energiezuinig wonen' vloeit voort uit het groene beleid van de gemeente, dat erop gericht is om in 2020 een energieneutraal eiland te hebben gerealiseerd. Met andere woorden: het verbruik en de opwekking zijn dan in evenwicht. Wethouder Van der Vlugt: "Dat bereiken we via opwekking – wind, zonnepanelen, getijdencentrale, waterstof, biogas – en besparing. Daar komt innovatie bij kijken, maar ook bewustwording, bijvoorbeeld via het project 'Samen voor energiezuinig wonen'. We willen met elkaar stappen zetten."

Lening en subsidies

De gemeente heeft meer te bieden aan particuliere woningeigenaren. De duurzaamheidslening bijvoorbeeld. Dit is een lening met een lage rente, die te gebruiken is voor het laten uitvoeren van duurzame maatregelen. De lasten van de lening vallen doorgaans weg tegen de wat lagere energierekening.

Daar komt nog bij dat er vanuit de rijksoverheid verschillende mogelijkheden zijn om subsidie te krijgen, bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels, maar ook voor energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie. "Het is heel aantrekkelijk om te investeren", zegt Joop Bensdorp. "Ook omdat de rente nu zeer laag is. Bovendien verhogen die investeringen de waarde van je woning." Over leningen en subsidies weet de Woonwijzerwinkel meer te vertellen.

Dat Goeree-Overflakkee energieneutraal wil zijn in 2020 heeft te maken met rentmeesterschap en verantwoord omgaan met de planeet en de toekomst van komende generaties. "Maar", benadrukt, wethouder Van der Vlugt, "het is ook financieel interessant om energiezuinige maatregelen te treffen". "En comfort-verhogend", vult Bensdorp aan. Met andere woorden: de tijd is rijp om aan de slag te gaan.

Informatie

Meer informatie over 'Samen voor energiezuinig wonen' is te vinden op www.woonwijzerwinkel.nl. Aanmelden voor dit project kan via info@woonwijzerwinkel.nl. Zie ook www.goeree-overflakkee.nl/duurzaamheidslening (leningen) en www.rvo.nl (subsidies).