Tamelijk koud novemberweer

Het superzachte en veelal droge herfstweer van de afgelopen weken is opgevolgd door een aanmerkelijk koeler en wisselvalliger plaatje. We merken duidelijk dat de kalender alweer november aangeeft.

Het solide hogedrukgebied dat ons nog maxima tot bijna 17 graden gaf het voorbije weekend, heeft plaatsgemaakt voor een brutale noordoost-zuidwest georiƫnteerde trog. Zo'n trog is een langgerekte zone van lage luchtdruk die zich op de oceaan ontwikkelde en langzaam oostwaarts koerste de voorbije dagen. De inleidende beschietingen in de vorm van enkele buien of wat regen zijn waren er al afgelopen dagen.

Tot en met vrijdagmiddag moeten we nog rekening houden met wat regen - of buienlijntjes, maar een groot dagdeel blijft nog wel droog. Eerst wanneer de depressie boven Nederland arriveert (in het komende weekend) kan er even wat meer regen vallen op de Eilanden. Het nog altijd milde Noordzeewater zou (in combinatie met een extra afgekoelde bovenlucht) de buien nog een extra impuls kunnen geven rond zaterdag. Hagel en onweer zijn ook mogelijk bij een enkele forse bui boven de Eilanden.

Inmiddels is het merkbaar frisser geworden buitenshuis. In een gestage regenperiode kan het kwik blijven hangen bij slechts 7 of 8 graden in het weekend. Dat is dus een slordige 10 graden minder dan tijdens het voorbije en waarschijnlijk laatste echt zachte weekend van 2016. De zondag oogt overigens iets droger, hoewel de gebieden met name vlak uit zee gevoelig blijven voor enkele losse inkomende buien. Richting 7-8 november blijft het aan de vrij koude kant met later ook een toenemende kans op nachtvorst. Mogelijk kan een enkele bui zelfs wat natte sneeuw geven tussen de regendruppels rond 6-7 november.

Noord-Europa zal flink gaan afkoelen de komende dagen, maar het is vrijwel ondenkbaar dat een deel van die 'debuutkoude' tot onze contreien kan afzakken. Eerst rond half november is er een wat grotere kans op wat kouder weer, mogelijk weer met een paar sneeuwvlokken tussen de regenval. Ook zijn er enkele opties dat het juist zachter wordt met een flink aanwakkerende westcirculatie waarbij de kans op veel wind sterk toeneemt in Zuidwest-Nederland. Over een week weten we al veel meer hieromtrent.