Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen

Sprakeloos

'Sprakeloos' bevat een indrukwekkende portrettenserie van zeven moeders over hun zwijgende kind. Het is voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend om taal te gebruiken als communicatiemiddel. Maar hoe is het als dit instrument niet ter beschikking staat? Hoe communiceren ouders met een kind dat niet praten kan? Elzi de Voogd is moeder van Sybe {14}. Hij kan door de gevolgen van een verstandelijke beperking niet praten. Als ervaringsdeskundige tekende zij de portretten op van zeven andere moeders met een kind dat niet praten kan.

Ze beschrijft de zorg, toewijding, liefde en kracht van deze moeders, maar ook de obstakels en hindernissen die zij in het dagelijks leven ervaren. Waar lopen deze moeders tegenaan en hoe geven zij het leven met hun kind vorm? Op welke manier communiceren moeders met een zwijgend kind? Ondanks alle zorgen en moeilijkheden die er rond een zorgintensief kind kunnen zijn, vormt de rode draad in dit boek dat elk mens kostbaar is in Gods ogen.

De portretten van deze kinderen met hun ouders zijn bijzonder om te lezen en zetten aan het denken. Daarnaast zal dit boek herkenning geven bij ouders die in soortgelijke omstandigheden verkeren.

Het boek bevat tevens een interview met Hans van Balkom, bijzonder hoogleraar Ondersteunende Communicatie voor mensen met een meervoudige beperking. De treffende zwart-wit foto's zijn van de hand van Bram Lubbers.

Zeven moeders over hun zwijgende kind
Elzi de Voogd
2016, uitgeverij de Banier
189 blz., € 19,95
ISBN 9789462 789036