Reformatie

We leven in de dagen rond 31 oktober. Voor de protestanten in ons land een dag van herinnering aan de kerkhervorming. Ongeveer 500 jaar geleden maakte Luther zijn 95 stellingen bekend. Daarna is nog een reeks van geschriften van hem gevolgd over het herstel van de kerk, naar Bijbelse maat. Helaas heeft Rome niet geluisterd en werden protestantse kerken een realiteit. Wat zou het overigens een zegen zijn als Rome zou weerkeren naar de Schrift. Dat zou werkelijk opzienbarend zijn en tot heil van de Europese mensheid, die leeft in diep verval.

Het diepe verval van samenleving, overheid en kerk wordt op allerlei wijzen onderstreept. We zullen hier maar niet gaan schrijven over voorstellen om mensen te gaan helpen bij sterven. Als iemand dood wil, dan moet dat kunnen, aldus de seculiere moraal, die gestoeld is op de gedachte van zelfbeschikking. Dat een mens in alles afhankelijk is en blijft wordt daarbij gemakshalve maar vergeten. Het is echter wel de realiteit en kennelijk is er voor oude en hulpbehoevende mensen minder ruimte in onze samenleving. Dat is kennelijk de moraal van de moderne tijd. Geen moraal om blij van de te worden.

In de kerk is het helaas niet veel beter. Ach, we hebben kerkgebouwen genoeg. Er zijn ook mogelijkheden genoeg. We leven tenslotte in een vrij land waar we alle vrijheid hebben om het Evangelie aan anderen bekend te maken. Nee, er zijn niet veel uitwendige belemmeringen om goed te doen aan anderen in de diepste zin van het woord. De problematiek zit veel meer in de christenen zelf. Soms zijn ze lui, dan weer wat zelfgericht en dan weer niet thuis. Wat kunnen we soms een medemens gemakkelijk verloren laten gaan. Het is eigenlijk niet goed te zeggen hoe diep het verval in de kerk inmiddels is voortgewoekerd. We zijn een clubje gelijkgezinden geworden in een wereld vol nood en godloosheid.

Reformatie betekent herleving of terugkeer. De terugkeer naar de Schrift is het begin van elke Reformatie. Laten we daarom de Bijbel dagelijks opendoen. Laten we ons door dat Woord gezeggen laten. Laten we bidden om Gods Geest. Werpt het Woord er maar in, aldus Kohlbrugge, en gij zult wonderen zien. Dat geldt ook vandaag. Kom, zijn wij zulke 'werpers van het Woord in een verloren wereld?' Reformatie begint niet bij anderen maar bij onszelf.