Afbeelding
Foto:

Neem en lees: In het kort

Bij den Hertog uitgeverij verscheen een pocketuitgave met korte Bijbelstukjes van H. van Dam. In totaal heeft hij bij alle 375 verhalen een stukje geschreven. Hierin geeft hij in het kort de kern van ieder verhaal weer. Elk stukje is voorzien van illustraties van Jaap Kramer en een vraag om eventueel een gesprekje op gang te brengen. Het is heel goed mogelijk om zo'n stukje te gebruiken als verwerking bij een recent voorgelezen vertelling.

Aan de buitenzijde van elke pagina is een verwijzing aangegeven naar het verhaal waaraan het stukje is gekoppeld. Trouwens het is heel goed mogelijk 'In het kort' als dagboekje te gebruiken. Al voor kinderen vanaf 5 jaar. Een goed idee om op deze wijze een herhaling in te lassen. 'In het kort' heeft als ISBN nummer 9. 789.033.127.847 NUR 214/700. De prijs van dit boekje is € 14,90. Hier volgt een pagina, zoals het boekje begint:

God maakte alles

Wie heeft alles gemaakt? Zo mooi en zo goed? Ja, dat weten we nog wel: dat heeft God gedaan. God is almachtig. Dat betekent: alles wat God wil maken, kan Hij ook. Ook al is er helemaal niets. Hij hoeft alleen maar te spreken. We noemen dat scheppen. God is dus de Scheper van hemel en aarde. In zes dagen heeft Hij alles geschapen. Onthoud het maar: Op de eerste dag schept God het licht. Op de tweede dag de mooie blauwe lucht en de wolken. Op de derde dag zien we de aarde vol met bomen, gras en bloemen, die allemaal zaadjes geven. Daaruit komen weer nieuwe bomen en planten. Op de vierde dag schept God de stralende zon, de glanzende maan en de miljoenen pinkelende sterren. Prachtig! Heeft de Heere alles goed gemaakt? Ja, dat zegt Hij Zelf. En wat God zegt is waar! Altijd! Een plaatje met dieren en planten maakt deze bladzijde compleet. Als vraag wordt gesteld: In hoeveel dagen heeft de Heere alles geschapen? De verwijzing is naar deel 1 van het Oude Testament, vertelling 1.

Eigenlijk mag dit boekje in geen enkele gezin ontbreken! Neem, lees, bekijk en herlees.

Bijbelse verhalen voor kinderen

Voor me ligt nog een boek met Bijbelse Verhalen voor kinderen, maar nu in een vorstelijke en forse uitgaven. Keurig uitgevoerd en geïllustreerd. Het is geschreven door Gisette van Dalen-Heemskerk en de tekeningen zijn van Danker Jan Oreel. Ook uitgegeven bij den Hertog. ISBN nummer 9.789.033.127.489; het bevat 190 pagina's en is voorzien van mooie aansprekende illustraties. De prijs is € 24,90 Dit boek bevat 87 verhalen en de auteur neemt de kinderen mee door het Oude en Nieuwe Testament, zodat ze al jong vertrouwd raken met de Bijbelse boodschap. Opvallend is dat de verhalen dicht bij de tekst van de Bijbel blijven en de boodschap aan het hart van lezers brengen.

Als voorbeeld een gedeelte uit Abrahams offer (pag. 26 en 27). Abraham! Abraham weet meteen Wie hem roept. Het is de Heere. 'Hier ben ik,' antwoordt hij eerbiedig. 'Abraham, neem je zoon, je enige, van wie je houdt, Izak, en ga naar het land Moria. Offer hem daar op de berg die Ik aanwijs.'

Moet Abraham Izak offeren? De zoon op wie Sara en hij zo lang hebben gewacht? Maar Abraham stelt geen vragen. Hij vertrouwt op de Heere en is gehoorzaam. De volgende morgen staat Abraham vroeg op. Hij maakt Izak en twee knechten wakker. Ook hakt hij hout voor het altaar en legt dat op een ezel. Dan gaat hij op reis. Naar de plaats die God hem wijst…

'Vader?' vraagt Izak. 'Hier ben ik, mijn zoon,' antwoordt Abraham. 'Ik zie vuur en hout, maar waar is het lam om te offeren?' 'God zal Zelf voor een lam zorgen, mijn zoon,' zegt Abraham. God wijst de offerplek aan. Abraham zoekt stenen bij elkaar. Daarvan bouwt hij een altaar. Dan legt hij het hout erop. 'Izak,' zegt Abraham, 'God heeft gezegd, dat jij het offerlam bent.' 'Het is goed, vader,' antwoordt Izak. Izak laat zich als een offerdier vastbinden. Dan legt Abraham hem op het altaar, boven op het hout. Abraham neemt het mes om Izak te doden. 'Abraham, Abraham!' Er klinkt een stem uit de hemel. De Heere Zelf spreekt.

'Hier ben ik,' antwoordt Abraham opnieuw. 'Doe Izak geen kwaad. Ik weet nu dat je Mij dient en liefhebt. Ik weet dat je zelfs je zoon aan Mij zou willen geven.' Abraham heeft alles voor de Heere over. Heb jij dat ook? De Heere is het waard dat je Hem met heel je hart dient!...

Dan ziet hij in de struiken achter zich een ram, een mannetjesschaap. Hij zit met zijn hoornen vast in de takken. Vlug snijdt Abraham de touwen, waarmee Izak vastgebonden is, door. Zijn zoon mag blijven leven. Het schap sterft in Izaks plaats op het altaar.

Eeuwen later zal de Heere Jezus ook hout op Zijn rug dragen. Het kruishout. De enige Zoon van God zal wel als een Offerlam sterven op de heuvel Golgotha. Dat doet Hij uit liefde voor al Zijn kinderen. Abraham ziet de rook van het offerdier naar de hemel stijgen. Ontroerd kijkt hij naar Izak. Zelfs in de grootste nood kan en wil de Heere helpen…

Even denken…

Waarom een hartelijke aanbeveling?

We treffen mooi en zorgvuldig taalgebruik aan. Kleurrijke, historisch verantwoorde illustraties bij elk verhaar geven naast de inhoud een goed beeld van het geheel. Geschikt om voor te lezen en om zelf te lezen. Elk verhaal heeft drie gespreksvragen (Even denken…). Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Afbeelding