De meeste

De liefde doet de naaste geen kwaad. Zo is dan de liefde de vervulling der wet. (Rom. 13,10)

Even kom ik terug op de meditatie van vorige week; Is het waarheid geworden in uw/jouw leven? Is het uw gebed: Ik geloof Heere, kom mijn ongelovigheid te hulp? Dan merken zij met wie u/jij omgaat er iets van, daar uw handel en wandel dan met liefde plaats vindt. Liefde, ze staat hoog genoteerd in de wereld, wordt veel beoefend, maar… over welke liefde gaat het? Daarover kan het Grieks ons veel leren, immers het kent drie woorden voor liefde: eros, fileos en agape. Eros, daarvan is ons woord erotiek afgeleid. Het is liefde die bevredigd wil worden, die heftig is en zichzelf zoekt, die de ander gebruikt, desnoods misbruikt als ze zelf maar aan haar trekken komt. Ik vrees dat dit de liefde is waar de wereld zo druk mee is en naar staat; echter met Bijbelse liefde heeft het niets van doen.                                        

Met fileos ligt het anders. Dit is broederliefde, ik meen één van de paradijsbloemen die ons na de val door de goedheid van God zijn overgelaten. Zonder broederliefde zijn we geen kerk en zelfs in de wereld kom je deze nog tegen. Het doet weldadig aan en zonder deze liefde zou het onleefbaar zijn op aarde. Echter hoe onmisbaar ook, toch is er een liefde die veel meer en hoger is n.l. agape.        

Ik las eens: Agape is liefde die blijft ook als de ander naar je schopt. Zo kunnen wij niet meer liefhebben, want deze liefde is met het verloren paradijs op aarde verdwenen. Ze is alleen nog bij God want God is liefde en Hij handelt uit en in de liefde. Ik hoef u slechts de tekst Johannes 3 vs. 16 te noemen: onbaatzuchtige liefde betoond aan een wereld die naar Hem niet vraagt. Dit is de liefde waarover het gaat in onze dagtekst.

Wellicht zegt u: Maar die zijn we toch kwijt? Dat is waar, echter de liefde Gods is zo groot en alomvattend, daarbij zo in schrille tegenstelling tot onze surrogaat-liefde, dat ze overtuigend en overbuigend werkt door het lezen van en de prediking van het Woord. Overtuigend daar ze zondaren confronteert met ware, eenzijdige liefde. Zodanig overtuigend dat we gaan zien die liefde te missen en ernaar gaan vragen, naar God gaan vragen. Die liefde wordt ons te sterk zodat we onze liefdeloosheid gaan haten, ja een walging aan onszelf krijgen. Juist de liefde is het die door de Heilige Geest overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel.                                                                                

Inmiddels doet ze meer want ze drijft ons ook uit naar Christus, de Zoon van Gods eeuwige liefde. Dwars door de teleurstelling heen, daar we gaan trachten aan Gods heilige wet, die liefde is, te voldoen en naar eigen beleving steeds groter zondaar worden, gaat de vraag dringen: Hoe word ik ooit met God verzoend? Het antwoord is pijnlijk voor het vrome vlees, immers: Uit u geen vrucht in eeuwigheid maar die wordt in Mij gevonden. Inmiddels gaat de H. Geest door het Woord de ogen openen voor de Christus. Hij wordt zo dierbaar voor u en jou. Hij handelt uit liefde, onbaatzuchtige liefde die alleen de ander, hoe zondig en ellendig ook, kan en wil helpen. De vraag wordt steeds dringender en sterker: Geef me Jezus of ik sterf, want buiten Hem is geen leven (geen liefde) maar eeuwig zielsverderf. Het zal niet altijd overeen komen met deze termen, maar de hunkering naar de Zaligmaker is noodzakelijk wil je Hem vinden.

Inmiddels laat satan je ook niet ongemoeid, maar hoe hevig zijn aanvallen ook zijn, hij kan u/jou niet zo verleiden dat je zonder Jezus kunt. Het heerlijkste is wanneer u iets van Zijn liefde mag ervaren. Dit doet u nog meer naar Hem verlangen en uitzien, totdat het God de Geest behaagt –o wonder van genade- Hem in uw/jouw leven te openbaren. Dit laat zich niet vertellen, slechts beleven, bevinden. Alles is nieuw, ook de wet. Deze eist niet meer maar drijft je uit naar Christus Die aan de wet volkomen heeft voldaan. Onze tekst wordt waar: Zo is dan de liefde de vervulling der wet. Klaagde de wet u eerst aan, nu mag je met Luther zeggen: Satan, je bent op het verkeerde adres; op Golgotha moet je wezen; daar liet ik mijn zonden en daar hoorde ik: Het is volbracht!                                                        

Een nieuw leven vangt aan, een leven waarin je de ander, zelfs je vijand hetzelfde gunt als waarin jezelf delen mag, n.l. vrede met God en vrede met de naaste. Zo wordt ook het eerste gedeelte van onze tekst waar: De liefde doet de naaste geen kwaad. Het kan ook niet daar jezelf voor zoveel kwaad, zo oneindig veel goed hebt ontvangen.        

Lezer, ik heb getracht iets van de liefde die de drieenige God aan zondaren schenkt neer te schrijven, opdat ik u en jou tot jaloersheid mag verwekken en wil u allen opwekken om de liefde te zoeken waar ze te vinden is, n.l. in het Woord van God, geopenbaard in de Zoon van Gods eeuwige liefde, onze Heere en Zaligmaker Jezus Christus. En u of jij die Hem mag kennen: We hebben een opdracht: Wandelt in de liefde.

Stellendam, november 2016