Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

David Blok werd vrijetijds-molenaar

David Blok gaat als vrijgezel blijmoedig door het leven, maar ook hij heeft zijn zwakke momenten waarin een liefde opbloeit. In alle eer en deugd probeert David daar dan gevolg aan te geven en sinds enkele weken lukt hem dat uitstekend, want de romance die tussen David en zijn jeugdliefde, de Flakkeese korenmolens opbloeide is bezegeld in een verbintenis. David Blok is n.l. kortgeleden benoemd tot molenaar van de gemeente Middelharnis, bezoldigd en wel, om de gerestaureerde molens van Nieuwe Tonge en Stad draaiend en daarmee goed intact te houden.

We schreven het met enige scherts neer maar eigenlijk is het helemaal waar dat de liefde tot de molens een jeugdliefde van David Blok is. Toen hem in zijn jongere jaren om twee uur het schildersdiploma in handen werd gedrukt stond hij een uur later op de molen van Middelharnis om de toenmalige molenaar dhr. J.J. Dambruin te helpen, zoals hij al vele malen tevoren gedaan had. David bleef de molen en zijn baas trouw tot in 1946 het Vaderland riep en hij in militaire dienst moest. Het werden enkele jaren Indiƫ en toen hij in 1950 terugkwam had het molenaarswerk afgedaan. David ging in dienst van de toenmalige Gascentrale Flakkee aan welk (thans gefuseerd) bedrijf hij nog steeds verbonden is. Voortaan mocht hij alleen nog maar naar molens kijken maar daar is nu verandering in gekomen.

David schreef een brief naar de gemeente omdat het hem zeer ter harte ging dat de prachtig gerestaureerde molens zomaar stonden te niksen. "Zonde er zoveel geld aan te hebben besteed en er niet mee te werken" vond David en die gedachte zette hij keurig op papier en inmiddels is de aanstelling tot molenaar al een feit geworden.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 5 november 1971