Met raad en daad

Gashaardfilters

Ik heb al jaren een gashaard. Daar gaat twee keer per jaar een nieuwe filter in en dat is nodig ook. Maar deze filters zijn nergens meer te koop. Kan ik hier nu ook een afzuigkapfilter voor gebruiken?

Dat zou ik maar niet doen! Gashaardfilters zijn gemaakt van hittebestendig materiaal dat de hete lucht doorlaat en roetstofdeeltjes tegenhoud. Het filter van een afzuigkap is berekend op veel lagere temperaturen. Dus niet doen! Overigens zijn via internet wel degelijk gashaardfilters te koop, die eventueel op maat geknipt kunnen worden.

Aanvulling kloven

Mijnheer van 't Geloof reageert op de vraag over kloven in de krant van vorige week. Dit is zijn methode: "Ik doe zo warm mogelijk water in de gootsteen en doe er wasmiddel in voor kleding. Vervolgens doe ik mijn handen in het water, de watertemperatuur moet zo hoog zijn dat je handen net niet verbranden. In het warme water gaan mijn handen tintelen, ik hou ze enige tijd in het water en daarna droog ik mijn handen af. Vervolgens smeer ik ze in met zalf, doordat de huidporiën open staan trekt de zalf gelijk dieper de huid in. Deze methode kan ook voor de voeten worden gebruikt."

Grondwateraanslag

Jaren geleden kwam er tijdens een sproeibeurt grondwater op onze ramen, dit veroorzaakte een ernstige kalkaanslag op de ramen. De aanslag was met geen mogelijkheid te verwijderen. Weten jullie een oplossing?

Weet u wel zeker dat het grondwater de oorzaak was? Grondwater bevat natuurlijk mineralen, maar of dit voldoende was om die ernstige kalkaanslag te veroorzaken betwijfelen wij. Is er misschien niet zo lang geleden de gevel gemetseld? In zulke gevallen kan de zure regen iets van de daarbij gebruikte specie uit de voegen hebben meegespoeld. Restanten van dat mengsel blijven dan als strepen en kringen op de buitenzijde van het glas achter na de bui. Informeer bij het bedrijf dat de muren voegde, hoe de specie was samengesteld en met welke chemicaliën het glas kan worden gereinigd. Wat ook wel nog wel eens voorkwam, is dat roestwater afkomstig van een oude televisieantennemast het glas aantastte. Tegen dit laatste is niets meer te doen. Als de aanslag inderdaad door kalk veroorzaakt is dan kunt u bij drogisterijen en doe-het-zelf zaken een verkrijgbaar middel tegen kalkaanslag kopen.

Tulpenalternatief

Een aantal jaren achtereen heb ik voorjaarstulpen in perkjes bij buxushaagjes gehad. De laatste twee jaren doen de tulpen het niet zo goed meer, waarschijnlijk door het steeds op weer dezelfde plaats poten. Toch wil ik graag voorjaarsbloeiers bij de buxus. Wat kan ik voor de tulpen in de plaats zetten, zonder grote hoeveelheden grond te verzetten of middelen tegen bodemschimmel te gebruiken?

Tulpen zijn kwetsbare gewassen, die reageren op te veel of te weinig vocht in de grond, kalkgebrek of andere tekorten en worden vooral getroffen door virusziekten, waaraan weinig te doen is. Als u kiest voor eenjarigen kunt u verschillende wegen bewandelen. Wilt u ze zelf zaaien, dan is er veel voorbereiding nodig, maar u kunt ook vroeg in het jaar uw keuze maken bij kwekers; dan ziet u meteen wat u koopt. Deze eenjarigen bloeien langer dan tulpen. U hoeft ze niet op te rooien om opnieuw een keuze te maken, maar de meeste hebben een latere start dan tulpen. Sommige zaaien zichzelf weer uit, wat ook een voordeel kan zijn. Ook uit de vaste planten kunt u kiezen, met het voordeel dat deze in de herfst verdorren, onderaards voortleven en de volgende lente weer gaan bloeien. Aantrekkelijke eenjarigen: Afrikaantje (Tagetes), Alyssum, Begonia, Delphinium (Ridderspoor), Cosmea, Flox, Gipskruid, Helichrysum (Strobloem), Lobela, Nemisia, Nicotiasna (Tabak), Oostindische kers, Portulak, Reseda, Salvia, Zinnia. Vaste planten die het proberen waard zijn: o.a. Achilles (Duizendblad), Agapanthus (Afrikaanse lelie), Althaea (Stokroos), Anemone, Aquilegia (Akelei), astersoorten, Astilbe, Bergenia (schoenlappersplant), Campanula, chrysantensoorten, Convallaria (lelietjes-der-dalen), enz. enz. Een bezoek aan een tuincentrum zal u zeker op nieuwe ideeën brengen.

Suiker in brood?

Ik las in uw vragenrubriek dat suiker niet thuishoort in brood. Dat kan wel zo zijn, maar suiker zorgt er voor dat het deeg beter rijst. Bakkers gebruiken hiervoor speciale rijsmiddelen. Zijn er ook van die rijsmiddelen voor particulieren verkrijgbaar?

Het is wel waar, dat suiker het rijzen van de gist bevordert, maar zo'n rijsmiddel is niet voor particulieren te koop. Dat gaat alleen via de groothandel naar de bakkerijen. Dat het absoluut geen allergische reacties zou oproepen is trouwens allerminst zeker. Allergische reacties zijn afhankelijk van de persoon.