Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Provincie ziet Kustpact als steun

DEN HAAG - Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft voorlopige overeenstemming bereikt over het Kustpact waarin een groot aantal partijen afspreken om de kust beter te beschermen tegen ongewenste bebouwing. Het Kustpact wordt eind november getekend, onder andere door de provincie Zuid-Holland.

Vooruitlopend op dit Kustpact neemt Zuid-Holland haar verantwoordelijkheid en scherpt zij haar provinciaal kustbeleid aan. De aanscherping zorgt voor een beter onderscheid tussen de drukke en rustige delen op het strand. De rustige delen worden toegevoegd aan het Natuur Netwerk Nederland en krijgen daarmee de zwaarste beschermingscategorie tegen nieuwe recreatieve bebouwing.

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra: "De provincie voelt zich in haar aanscherping gesteund door het Kustpact. In het bestuurlijk overleg met minister hierover is de afgelopen periode breed waardering uitgesproken voor de wijze waarop Zuid-Holland sturing geeft aan haar kustbeleid." Dinsdag 25 oktober heeft de gedeputeerde de betekenis van het Kustpact toegelicht in een uitzending van Nieuwsuur

Aanscherping

De provincie Zuid-Holland wil de kwaliteit van haar kust met ongerepte stranden en uitnodigende badplaatsen behouden. De huidige bouwdrift aan de kust zet de kwaliteit van de stranden onder druk. De provincie werkt daarom met betrokken overheidspartijen en belangenbehartigers om de kust beter te beschermen. Hieronder het bestaande beleid en de voorgenomen aanscherping op een rij:

Rustige stranden

De provincie voegt de rustige stranden, liggend tussen de duinen en de zee, toe aan het Natuur Netwerk Nederland. Hiermee geeft de provincie deze stranden de hoogste beschermingsstatus. Nieuwe verblijfsrecreatie is hier niet toegestaan. Het versterken van de natuur en behoud van de rust heeft hier prioriteit. Nieuwe ontwikkelingen mogen de natuurlijke processen die zorgen voor duinaangroei niet verstoren. Dit is ook belangrijk voor de bescherming van de kust.

Drukke badplaatsen en duinen

Bij de drukke badplaatsen - Westland, Hoek van Holland, Kijkduin, Ter Heijde, Den Haag Noordwijk en Katwijk - is wel ruimte voor nieuwe verblijfsrecreatie. Op deze stranden blijft ruimte voor ontwikkeling, zoals strandslaaphuisjes, een horecapaviljoen of een surf- of zeilschool. De toeristische aantrekkingskracht van deze gebieden blijft daarmee behouden.

In het duingebied blijft het strenge beleid gehandhaafd. Vanwege de hoge natuurwaarden is alleen in uitzonderlijke gevallen bebouwing toegestaan, bijvoorbeeld voor de waterwinning.

Achter de duinen

De provincie bepaalt in overleg met andere betrokken partijen de kwalitatieve waarde van het gebied achter de duinen. Deze kwaliteit is vervolgens leidend voor nieuwe ontwikkelingen, zoals nieuwe bebouwing. De provincie heeft dit beleid vastgelegd in de kwaliteitskaart van Zuid-Holland. Van zeventien kenmerkende gebieden van Zuid-Holland, waaronder de kustgebieden, is een gebiedsprofiel gemaakt. Zie ook: www.zuid-holland.nl/gebiedsprofielen.