Rustig, droog en tamelijk zacht

De herfst laat zich dit jaar (nog) niet van z'n rumoerige kant zien. Flinke stormen vergezeld door kille regenbuien schitteren eigenlijk door afwezigheid. Herfst wordt vaak geassocieerd met wind en regen.
De andere (bedeesde) kant van de Nederlandse herfst beleven we nu en ook de komende tijd. Een kalm weerbeeld met wolkenvelden, afgewisseld met enkele bescheiden zonnige momenten waarbij de temperaturen ronduit op een prima niveau liggen, zijn zo de ingrediënten de komende tijd.
Hogedrukgebieden zijn weersbepalend op vrijdag en ook in het aanstaande weekend.
Het accent van het hogedrukgebied komt voornamelijk bezuiden van de Benelux te liggen. Met een overwegend zwakke zuidwestelijke stroming wordt dan milde lucht aangevoerd waarin het overdag tot zo'n 15 of 16 graden kan worden op de Eilanden. Tevens staat er vrij weinig wind rondom zo'n gebied met hoge luchtdruk. Meer dan een matige wind uit zuidwest komt er niet te staan tot aanstaande maandag.
De regenkans is klein tot medio volgende week en de kans op een geheel droge periode is dus groot.
Pas in de loop van de eerste novemberweek bereikt een eerste regenzone ons weer eens uit het westen.
Opvallende ontwikkelingen openbaren zich op veel noordelijker breedten momenteel. We naderen de maand november nu snel en een eerste portie poolkou in het hoge noorden van Europa maakt aanstalten zich zuidwaarts uit te breiden. Tot in het vorige weekend leek het er nog op dat een gedeelte van die koude tot het noorden van Duitsland en Denemarken zou gaan uitstromen begin november. Momenteel is dat scenario weer van de baan en waarschijnlijker is het dat we het tot en met de eerste week van november te zacht houden in Nederland. Mocht zich overigens een noordelijke stroming in gaan stellen in november, kan het nooit echt koud worden op Flakkee. Het water van de Noordzee is nog veel te mild. Dit resulteert (tot pakweg half november) nog altijd in middagmaxima tussen de 7 en 10 graden bij zo'n noordelijke aanvoer