Hoe anarchisten kunnen ontstaan….

Een bezoeker van de avond van het Burgerinitiatief Kust Ruimte Rust ontving van iemand die de avond niet aanwezig kon zijn onderstaand schrijven:

Protesten tegen de aantasting van dit landschap zijn overigens niet van vandaag of gisteren. Zo trof ik in een op 6 november 1911 in Soerabaja geschreven brief van mijn oudoom Adriaan Goekoop aan de familie in Goedereede de volgende passage aan die ik u niet wil onthouden:

Jammer dat het mooie Ouddorpsche land zoo'n toevluchtsoord wordt voor op buiten verzotte vreemdelingen; die menschen bederven de schoone omgeving door hun verschijning. Mocht het ooit aan het Noorden komen tot een drukbezochte badplaats dan is dit een algemeene débacle voor de schoone natuur van Ouddorp's omstreken, die trouwens door het rooien van bosschen toch al zwaar te verantwoorden heeft. Ik ben het dan ook volkomen met Willem [Tanis] eens, zonder er zelfs financieel in betrokken te zijn. En dan zoo'n badplaats en een kinderhospitaal - ik wensch ze van harte een kort leven toe, die stadsnatuurbedervers. En wanneer ik dit goed overpeins, begrijp ik eindelijk hoe anarchisten kunnen ontstaan. Maar ik hoop dat zulke krasse gevolgen niet over den menschenhoofden zullen komen.