Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Vogelvlucht

Joke Verweerd
2016, uitgeverij Mozaïek
352 blz., € 19.90
ISBN 9789023 996873

"Een tweede leven begint als je beseft dat je maar één leven hebt."

Matthy annuleert op het laatste moment haar vlucht naar Jakarta. Haar vriendin en reisgenoot Annis toont alle begrip voor het feit dat Matthy haar relatie met Sweder voorrang wil geven. "Zorg dat deze keuze het waard is", geeft ze Matthy mee tijdens het laatste afscheid. De vriendinnen zullen elkaar niet weerzien. Annis komt om tijdens de reis: vlucht MH-17 wordt boven Oekraïne neergehaald. Deze diep schokkende gebeurtenis zet het leven van Matthy volledig op de kop. Ze zoekt overal en nergens naar houvast en wordt voortgedreven door de verbijsterende gedachte dat zij nog leeft terwijl haar vriendin omkwam. Terwijl zij voor zichzelf koos en haar vriendin alleen op reis liet gaan bleef zij in leven. Hoe kan een op zichzelf gerichte keuze haar het leven hebben gered? Een verbijsterende gedachte waar Matthy totaal geen raad mee weet. Zoekend en tastend probeert ze greep op haar leven te houden en een onbekende verwarrende toekomst vorm te geven.

Boet, de broer van Annis, komt naar Nederland voor het forensisch onderzoek. Matthy en Boet vinden houvast en herkenning bij elkaar in het gedeelde verdriet en de rouw om Annis. Ook vindt Matthy steun bij haar zus en zwager Hilly en Raf, een goede vriend. De relatie met Sweder overleeft de diepe crisis die Matthy doormaakt niet.

Gerechtigheid en hoop

Een half jaar na zijn eerste komst keert Boet nog één keer terug naar Nederland om van daaruit samen met Matthy en Raf een herdenkingstocht naar Grabovo bij Donetsk te ondernemen. Tijdens deze tocht groeit, heel voorzichtig en fragiel, de kiem voor een nieuw perspectief, een begin van een opening naar iets dat lijkt op hoop en vertrouwen en loslaten.

De kracht van Joke Verweerd is dat ze heel sterk is in het inleven in de hoofdpersonen uit haar verhalen. Levensecht weet ze Matthy neer te zetten met al haar verdriet, twijfels en rouw. Zoekend naar antwoorden die zich soms op onverwachte manieren en momenten aandienen. En soms zijn er geen antwoorden; een les in overgave en vertrouwen die Matthy met vallen en opstaan zich eigen probeert te maken. Het getuigt van veel inlevingsvermogen en schrijverstalent om op een dergelijke invoelende en fijngevoelige wijze een roman te kunnen schrijven over de impact van de verschrikkelijke tragedie die plaatsvond in het luchtruim boven Oekraïne op donderdag 17 juli 2014.

Ondanks al het leed dat mensen op deze wereld elkaar aandoen is er hoop. In een wereld vol angst, terreur, machtsmisbruik, onrecht en geweld kan de roep om gerechtigheid sterk klinken: 'Want Hij komt, om de aarde te richten; Hij zal de wereld richten met gerechtigheid en de volken met Zijn waarheid.' (psalm 96), direct gevolgd door de troost en belofte uit Openbaringen 21: 'En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn, nog rouw, nog gekrijt, nog moeite zal meer zijn; want de eerste dingen zijn weggegaan.'

In 2015 schreef Joke Verweerd het actieboek voor de Week van het Christelijke boek. 'Vindersloon' is het boek waarin de lezer eerder kennis maakte met Hilly, Siem, Matthy en Raf. Het vormt tevens de prelude op 'Vogelvlucht'. Beide boeken van harte aanbevolen!