Met raad en daad

Welke kalk

Nu wij een waterontharder hebben aangeschaft en er dus 0% kalk in het water zit vraag ik mij af of we nu te weinig calcium binnen krijgen, of is dat een ander soort kalk dan er bijvoorbeeld in melkproducten zit?

Antwoord: Dat wat u kalk noemt heet officieel calcium carbonaat. Er zijn verschillende calciumsoorten, zoals calcium citraat, calcium lactaat en calcium hydroxyapatite. Calcium carbonaat wordt niet zo goed door het lichaam opgenomen en het kan gasvorming en verstopping veroorzaken. Maar nu een waterontharder heeft hoeft daar geen last (meer) van te hebben. Calcium citraat wordt veel beter door het lichaam opgenomen. In melkproducten, groentes (zoals broccoli), noten en peulvruchten zit veel calcium. Dus als u daar genoeg van eet hoeft u niet bang te zijn dat u te weinig kalk of calcium binnenkrijgt.

Kunststofkozijnen

Is er iets bekend van de voor- en nadelen van kunststofkozijnen ten opzichte van houten kozijnen?

Antwoord: Ondanks de opmars van kunststof en aluminium hebben simpele hardhouten kozijnen een aantal pluspunten, waaronder de aantrekkelijke aanschafprijs en de langere levensduur. Een minpunt, is het extra onderhoudswerk, vooral het schilder- en lakwerk. Voor eigenaren die aan nieuwe kozijnen toe zijn, is dat een punt van overweging. Zachthouten kozijnen zijn het goedkoopst in aanschaf. Hardhouten zijn niet eens zoveel duurder. Aluminium ramen zijn duurder en kunststof is het duurst. De levensduur van hardhouten kozijnen is het langst, tussen 40 en 75 jaar. De levensduur van zachthout is veel korter en varieert tussen 25 en 50 jaar. Voor de levensduur van aluminium en kunststof worden zulke schattingen niet gegeven. In het begin van de jaren negentig stond het kunststof in een kwaad daglicht vanwege de schadelijke stoffen in dit materiaal. Door recycling kan dit nadeel echter grotendeels ondervangen worden. Bij de Vereniging Eigen Huis schat men de levensduur van kunststof zeker zo lang als die van hardhout. Deze mening is gebaseerd op eigen vakkennis en ervaring van de bij het Eigen Huis werkzame bouwkundigen. Zij beschouwen kunststof als een goed product, juist ook omdat het zo weinig onderhoud vraagt. Er hoeft in principe niet te worden geschilderd. Het moet natuurlijk wel regelmatig schoongehouden worden. Mogelijk kan er op de lange termijn door het zonlicht en luchtverontreiniging verkleuring optreden. Om dit weg te werken bestaan kunststofcoatings. Een nadeel is dat –hoewel kunststof een sterk materiaal is- grotere beschadigingen moeilijk te repareren zijn. De Vereniging Eigen Huis heeft nauwelijks klachten over slecht materiaal gehad, maar er kunnen wel condens problemen optreden als de constructie niet goed is. Datzelfde geldt overigens ook voor aluminium. Let bij de aanschaf of het SKG-certificaat van de Stichting Kwaliteitseisen Gevelelementen afgegeven is.

Gekloofde hielenleed

Wat moetje doen als je kloven in je hielen hebt? Ik heb al van alles geprobeerd, niets helpt!

Antwoord: Kloven zijn heel hardnekkige barsten in de huid. Vaak gaat de vorming van eelt hieraan vooraf. Door inwerking van buiten kan de luid kapotgaan. Factoren die een rol kunnen spelen zijn vocht, beschadiging en grote druk. Voorkeursplaatsen zijn de vingers en de voeten. Hygiëne is van groot belang en voorts het vermijden van vocht. Kloven aan de voeten moet men proberen te voorkomen door de voeten dagelijks, zo veel mogelijk zonder zeep, te wassen en regelmatig schone sokken aan te doen. Geen knellende schoenen dragen en oppassen voor stoten. Een goede behandeling is meermalen daags de kloof en de omgevende huid insmeren met uiercrème, een prettig middel dat elke drogist verkoopt.

Rommel maken

Mag men in de bebouwde en daarbuiten jaren achtereen rommel en materialen laten staan die de omgeving ontsieren? Kun je de gemeente vragen hier iets aan te doen?

Antwoord: Jazeker, u kunt hiervoor contact opnemen met uw gemeente. De gemeente kan ingrijpen op grond van algemene plaatselijke verordeningen, het bestemmingsplan en de bouwverordening. De gemeente kan de vervuiler of degene die materialen e.d. plaatst daar waar het niet mag, aanschrijven met het verzoek de rommel of de materialen te verwijderen, zo niet dan kan de gemeente op zijn of haar kosten tot verwijdering overgaan. Eventueel kan een dwangsom vastgesteld worden.

Verf soppen

Nadat hij een nieuw balkonhek geschilderd had, zei de schilder dat wij het geregeld moesten afsoppen. Wat kan hij daarmee bedoelen?

Antwoord: Regelmatig afsoppen van het verfwerk buiten voorkomt aantasting van de verf, en daarna van het hout, door de luchtvervuiling en de zure regen. Neem dus leidingwater in plaats van regenwater voor dat sopje.