Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

VVD-fracties trekken op tegen visserijmaatregelen

GOEREE- OVERFLAKKEE – De VVD-fractie in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee heeft deze week in haar fractieberaad besloten ondersteuning te geven aan de collega-fractie in Den Haag om gezamenlijk op te trekken en support te geven aan de visserijsector. Dit om vanuit lokaal niveau, met aansluitende andere VVD-fracties (o.a. Harlingen, Vlissingen, Delfzijl, Katwijk en Urk), samen een vuist te maken tegen de belemmeringen waar vissers mee te maken hebben. Zoals de aanlandplicht, de windparken op zee en de dreigende gevolgen voortvloeiend uit de Brexit.

Door Jaap Ruizeveld

In de verklaring stellen de liberalen dat de vissers in het nauw komen door onzinnige maatregelen die vooral vanuit Brussel zijn opgelegd. Hierbij is de aanlandplicht de grootste doorn in het oog. Deze aanlandplicht verbiedt vissers om hun bijvangst terug in zee te gooien. In plaats daarvan moet nu alle bijvangst worden meegenomen. Deze maatregel schiet zijn doel voorbij. Het is juist de Nederlandse visserijsector die een enorme innovatieslag heeft gemaakt waardoor er selectief gevist kan worden. De aanlandplicht heeft grote financiële gevolgen voor vissers. De bijvangst is immers niet verhandelbaar. Veel vissers kunnen door deze maatregel in de problemen.

Frustraties

Bijkomende frustraties zijn de windparken op zee. De aanleg van windmolens op de Noordzee is een politieke keuze, maar daarbij wordt, volgens de VVD-fracties, onvoldoende rekening gehouden met de Nederlandse vissers. Plaatsing van windmolens betekent een verlies van zogenoemde vis-bestekken (plekken waar jaarlijks enkele weken gevist wordt). Voor de Noordzeevissers blijft er steeds minder ruimte over. Er moeten afspraken worden gemaakt tussen de exploitanten van de windmolens en de visserijsector over de bevissing in de buurt van de windmolens stelt het VVD-document. Tenslotte wijzen de fracties van VVD Den Haag (haven Scheveningen en Goeree-Overflakkee (haven Stellendam) in hun verklaring op de gevolgen voor de vissers zodra de Brexit in uitvoering komt. Steun wordt toegezegd aan VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser om de aanlandplicht overboord te zetten.