Overweldigende belangstelling  informatiebijeenkomst Burgerinitiatief. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Overweldigende belangstelling informatiebijeenkomst Burgerinitiatief. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

"Uw huiswerk kan de toets der kritiek goed doorstaan...''

Door Jaap Ruizeveld

Het Burgerinitiatief (een 12-tal inwoners van Ouddorp) onder de naam Kust Ruimte Rust had voorafgaand al via persberichten, de eigen website en een flyer haar insteek verwoord. Het hoogwaardige en unieke landschap op de Kop van Goeree moet behouden blijven. Niet alleen voor de inwoners van de badplaats maar ook voor de toeristen en recreanten. Bij een hoogwaardige recreatie hoort een hoogwaardig landschap en daarom stelden de initiatiefnemers een Landschapsvisie op. Een toekomstplan voor de Kop van het eiland. Evenwicht is het sleutelwoord van deze visie. Natuur, recreatie, toerisme, wonen en economische bedrijvigheid moeten met elkaar in balans zijn. De timing van deze presentatie was zorgvuldig gekozen. Men wil (met inbreng van de Landschapsvisie) betrokken zijn bij het - op korte termijn door het gemeentebestuur te starten - proces voor een gemeentelijke Recreatievisie.

Zaalreacties

Vier inleiders, Gjalt Huppes (namens het Burgerinitiatief), Ger de Groot (kustbeheerder Natuurmonumenten), Jan Baks (Natuur- en Landschapsbescherming NLGO), Peter Grinwis namens VEERO) en portefeuillehouder / wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee, vertolkten ieder vanuit hun vertegenwoordiging, opvattingen, standpunten, informatie en toelichting. De sfeer onder de bezoekers was nagenoeg eenduidig. Dat bleek uit de reacties, de opmerkingen en vragen. "Op welke wijze krijgen wij nog inspraak? Zijn de afspraken met ontwikkelaars allemaal al gemaakt? Wij willen dat het bouwen stopt. De kleine man wordt er door projectontwikkelaars uitgewerkt. De toegangswegen zijn niet geschikt voor deze recreatieve ontwikkelingen. Wees fair, zet alle aanvragen en projecten even in de ijskast tot het moment dat de gemeentelijke Recreatievisie wordt besproken. Het is goed dat dit Burgerinitiatief - als dwarsligger - is gestart. Een moment van bezinning. Bouw niet voor de leegstand. Recreanten komen naar Ouddorp voor de rust, de ruimte en de weidse blik. Verkwansel het niet. Gemeente luister naar de inwoners. Naar hun opvattingen".

Detailpunten

De bezoekers maakten ook gretig gebruik van de mogelijkheid om detailpunten te benoemen. "Betrek ook de agrarische sector bij het komend proces. Het scheppen van recreatieve activiteiten in de vuurtoren? Houd zoiets tegen. Kijk of het besluit over het Verplaatsingsgebied bij Ouddorp-Bad teruggedraaid kan worden naar agrarisch gebied.'' En nog een algemeen advies uit de zaal: ''Toets de insteek van rapporten over ontwikkeling uit de 90-er jaren en begin 2000 nog eens aan de huidige insteek".

Standpunten

Op vaardige wijze loodsten de inleiders zich door hun presentaties. Behoud van de top- en kroonjuwelen (zandwallen) scoorde applaus. "Wij willen als Burgerinitiatief met onze Landschapsvisie meedenken", zei Gjalt Huppes. "Het document leidend laten zijn bij het opstellen door de gemeente van haar Recreatievisie". Aan de hand van beelden schetste hij de verschillende zones en de ontwikkelingen die er inmiddels plaats hebben gevonden op de Kop van Goeree en die nog op stapel staan. Waar houdt het op? De zorgen die het Burgerinitiatief heeft geëtaleerd en haar actieplannen waren dinsdag inmiddels al door ruim 550 bezoekers van de website onderschreven.

Laat het zo blijven

Huppes gaf aan dat men niet tegen modernisering in de recreatieve sector is om achterstanden weg te werken maar wel tegen verdringing die kan plaatsvinden ten nadele van oude parken. Hij wees op precedentwerking als vergunningen worden verleend voor uitbreiding van kleine campingeenheden en besloot met de aanbeveling toch te onderzoeken of het recreatief aangeduide Verplaatsingsgebied terug te brengen is in de oorspronkelijke agrarische functie.

Jan Baks presenteerde inspirerende beelden van de natuur en het landschap en dat onderstreepte zijn advies "Laten we het zo houden. De kust is van ons allemaal".

"Laat uw stem horen", was de oproep van Gert de Groot (Natuurmomenten), waarna Peter Grinwis het voorlopige VEERO-standpunt verduidelijkte. Hij stipte aan dat veel besluiten al eind jaren 90 zijn genomen. Daar zijn afspraken overgemaakt. Timmer nu niet alles dicht en biedt mogelijkheid voor innovatie. Voor kleine initiatieven. VEERO steunt in hoofdlijnen de insteek van het Burgerinitiatief. Temporisering plannen steunt men.

Gemeente

Wethouder Tollenaar gaf aan dat de gemeente aan de vooravond staat van het opstellen van de Recreatievisie. We slaan piketpalen voor de toekomst. Hij zei de Landschapsvisie graag als bouwsteen te betrekken bij de gemeentelijke activiteit. Uw huiswerk kan de toets der kritiek goed doorstaan was zijn boodschap. Zie deze avond als een startbijeenkomst. Er liggen al veel rapporten, onderzoeken en de Eilandvisie die allen van belang zijn voor de economische betekenis en leefomgeving op ons eiland. Ontwikkeling is nodig mede gelet op de seizoen verlenging. We gaan geen huiswerk overdoen, waarop besluiten zijn genomen. We gaan bij de Recreatievisie met veel stakeholders aan de slag. De verwachting is dat de Recreatievisie in maart / april 2017 kan worden gepresenteerd en dat vaststelling volgt in de maand mei. Aan het eind van de bijeenkomst deelde het Burgerinitiatief mee dat antwoorden op de gestelde vragen op korte termijn in een nieuwsbrief op de website worden geplaatst. Een zeer ruime vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraadsfracties woonde de presentatie bij.