Afsprake over financiering worden later verwacht

Vervolg van voorpagina

Door Jaap Ruizeveld

In het afgelopen half jaar hebben de gemeentebesturen van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, gesteund door de provincies, Kamer van Koophandel en het bedrijfsleven, zich krachtig ingezet om - met onderbouwde documenten - de noodzaak aan te tonen van een snelle aanpak en verbetering van de verkeersveiligheid, capaciteit en de doorstroming op de rijksweg N59. Een bezoek aan de Vaste Kamercommissie in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag (afgelopen zomer) en onlangs de lancering van het Corridorplan rijksweg N59 in aanwezigheid van gedeputeerde Vermeulen van de provincie Zuid-Holland, waren hiervan uitingen.

In gesprek

In de afweging van nut en noodzaak van aanpak van een aantal regionale wensen tegen de prioriteiten van het Rijk is helaas de N59 in de brief van de minister vooralsnog niet concreet benoemd. "Samen met de partners in de regio's onderschrijven wij het belang van publiek-private samenwerking die o.a. is ontstaan binnen Beter Benutten voor aanpak van knelpunten. De komende maanden gaan wij hiervoor in gesprek met alle partners. Aan de orde komen dan afspraken voor kleine 'slimme' maatregelen en uitbreiding van bestaande infrastructuur. Zo wordt ook genoemd om 30 miljoen euro uit te trekken voor nieuwe maatregelen om de verkeersveiligheid op snelwegen verder te verbeteren. Gezien het aantal ernstige enkelzijdige ongevallen wordt het geld dan met name besteed om bermen veiliger te maken. Afspraken over financiering worden uiterlijk tijdens de bestuurlijke overleggen MIRT najaar 2017 gemaakt en zijn dan mede afhankelijk van de (financiƫle) prioriteiten van het volgende Kabinet", aldus de brief van de minister.

Economische regio's

In dit schrijven stelt de minister dat zij 400 miljoen euro extra uittrekt voor een betere bereikbaarheid van de economische belangrijke regio's Amsterdam en Rotterdam/Den Haag. Beide regio's krijgen 200 miljoen euro extra voor een pakket aan maatregelen om reizigers en goederen vlotter op de plek van bestemming te krijgen. Ook komt er 200 miljoen euro extra beschikbaar om de doorstroming van het verkeer tussen de haven in Rotterdam en Oost-Nederland en Duitsland te verbeteren. Bij de ontwerpbegroting voor 2017 is het Infrastructuurfonds verlengd tot en met 2030. Minister Schultz heeft daardoor, los van extra geld voor beheer en onderhoud, nog deze kabinetsperiode in totaal ruim 700 miljoen extra beschikbaar voor nieuwe investeringen. De minister kiest er voor dit geld in te zetten in economisch belangrijke gebieden. Met aanvullende investeringen in de regio's Amsterdam en Rotterdam/Den Haag en op de goederencorridor tussen Rotterdam en Duitsland worden knelpunten opgelost en de internationale concurrentiepositie versterkt. In de recente overleggen met regio's zijn al wel afspraken gemaakt voor nieuwe projecten. Zo krijgt onder andere de provincie Zeeland een bijdrage van 5 miljoen van het Rijk voor de Sloeweg (N62).