Wat is een computergijzeling?

Een gijzeling begint meestal met een e-mail van een onbekende afzender, als de bijlage wordt geopend gaat de ransomware aan de slag. Die versleutelt alle bestanden, als alles is vergrendeld komt er een melding met een aftelklok. Die geeft aan hoeveel tijd je hebt om het losgeld te betalen. Als je betaalt ontvang je, als het goed is, de code die toegang geeft tot je presentaties, fotomappen en andere bestanden. Als er geen geld wordt betaald vernietigen de hackers alle bestanden.

Volgens de Europese politie loopt de schade in de miljoenen. Zowel mensen thuis als bedrijven worden getroffen door computergijzelingen.


Wat kan je doen om een gijzeling te voorkomen?

Er zijn een paar punten die belangrijk zijn om je computer en je bestanden te beveiligen. Het eerste is zorgen voor een bijgewerkt antivirusprogramma. Het tweede is regelmatig je programma's, zoals Windows en Outlook, updaten naar de nieuwste versie. En last but not least, open nooit e-mails van afzenders die je niet kent. Hackers worden steeds slimmer, soms sturen ze bijvoorbeeld een e-mail uit naam van een bank, inclusief logo en officiƫle opmaak. Het enige dat niet klopt is het e-mailadres van de afzender, houd dat dus goed in de gaten.


Hoe bescherm je jouw bestanden?

Sla je data meerdere keren op, op verschillende plaatsen. Ook een usb, of harde schijf die is aangesloten op de computer kan worden versleuteld. Het is dus slim om de harde schijf af te koppelen, of de bestanden op te slaan op een andere computer.


Mijn computer is gegijzeld, wat nu?

De politie en andere crimefighters hebben samen de website www.nomoreransom.org opgezet. Hierop zijn allerlei slimme technieken verzameld die kunnen helpen om je bestanden weer vrij te krijgen. De politie adviseert om nooit 'losgeld' te betalen, omdat criminelen dan worden beloond. Daarnaast waarschuwt de politie dat de bestanden soms niet worden vrijgegeven na betaling.