Nagenoeg droog en vrij kil weekend

Na een formidabele zondag met maximale temperaturen tot zo'n 21 graden, is het weer uit een ander vaatje gaan tappen. Vooral de dinsdag en woensdag gaven (eindelijk!) weer eens regen van betekenis.
Een betrekkelijk klein lagedrukgebied dat min of meer rondtolde in de buurt van Nederland was de kwade genius die ons tot vrijdag zo nu en dan nog regenachtige momenten bezorgde. Doordat de bovenlucht een stuk kouder werd met bijna -30 graden op vijf kilometer hoogte, kon het milde Noordzeewater indirect nog een extra push geven aan die paar buien die overtrokken. Hagel en onweer werd ook nog gemeld op de donderdag tijdens wat 'restbuien' die nog overtrokken over de Zuid-Hollandse eilanden.

De totale regenhoeveelheid tot vrijdag kwam uit op zo'n slordige 20-25 millimeter in onze omgeving. Gedurende het weekend blijft het overwegend droog in onze contreien, maar is het wel vrij koud.

De doorwaaiende oostenwind bij een graad of 10-12 maakt het niet bepaald aangenaam buitenshuis.
De zon zal niet overtuigend schijnen vanwege de regelmatige aanvoer van wolkenvelden.

Wat ook opvalt is een indrukwekkend systeem van hoge barometerstanden boven het noordoosten van Europa. Het oogt zelfs als een winterse luchtdrukverdeling die over een maand winterkou en vorst zou hebben betekend in de Lage Landen. Het heikele punt voor weerlieden is hoe de lage - en hogedrukgebieden zich exact zullen gaan verhouden vanaf het aanstaande weekend. Direct daarmee verbonden zijn de regenkansen in Nederland en omgeving. Op dit moment lijkt het er wel op dat Nederland net in het grensgebied komt te liggen tussen enerzijds dat genoemde bastion van hoge luchtdruk en anderzijds een omvangrijk lagedrukgebied dat zich richting Biskaje en bezuidwesten Ierland gaat ontpoppen. De vraag rest dan of we de regendans net gaan ontspringen of dat we enkele dagen precies in de regenlinie komen te liggen? Momenteel is dat nog niet helemaal duidelijk kan ik zeggen alhoewel er een lichte voorkeur is voor hogedrukgebieden later. De tendens zal dus waarschijnlijk toch weer droog worden.

Niet nadat er rond maandag/dinsdag toch weer wat regenperikelen kunnen komen in Zuidwest-Nederland.

Tevens is de exacte positie van de drukgebieden van belang voor het temperatuurverloop. Verkeren we net meer onder de invloed van genoemd lagedrukgebied, blijft het tamelijk zacht in een vrij zuidelijke stroming. Trekt toch het hoog aan het langste eind, wordt het geleidelijk frisser bij een wat aantrekkende ooster.

Door weerman Marc Putto